Nu lämnar profilen Motala

Han kom till Motala 1985 och sedan dess har Mats Johansson varit en ovärderlig person för lokalidrotten och framför allt Frisksportarna. Nu, nästan 35 år senare, lämnar han och frun Madde staden med många fina minnen och stor erfarenhet.

31 juli 2019 08:00

– Mats är en stor del av Frisksportarna. Han har betytt otroligt mycket och han har en kunskap och ett engagemang som är ovärderligt. Mats har varit ett viktigt ansikte utåt och en bra förespråkare för vår klubb. Det blir ett stort tomrum efter honom och Madde när de flyttar, säger Marie Ziemke Larsson, styrelseledamot i Frisksportarna Motala, om Mats Johansson.

Redan som ung blev Mats vice ordförande i sin lokala klubb Hjorteds Goif i Småland. Där var han som 16-åring fotbollstränare för P15-laget och året efter spelade han i A-laget och var ledare för B-laget. Ledarroller har alltid följt honom.

Från start har Mats varit en stor del av Frisksportarna i Motala och sedermera även hela landet. Han blev tillfrågad att vara ordförande i 1987. Sedan var han det i 20 år. Han har också varit sekreterare, ansvarig för föreningstidningen och med i hälsokommitén i Motala frisksportarklubb. Han är även kassör i Östergötlands distrikt. Dessutom är Mats nu inne på sin tredje gång som förbundsordförande i Frisksportarna på riksnivå.

– Jag försöker använda mina erfarenheter och det jag lärt mig så mycket som det går. Först kände jag mig färdig som förbundsordförande men sen tänkte jag att min kunskap kanske kan komma till användning ändå.

Mats Johanssons erfarenhet gör uppenbarligen nytta på väldigt många olika poster.

– Det som är så härligt är kombinationen av de olika uppdragen. Ibland står jag vid en klättervägg eller gymnastikgolv och gör någon aktivitet med ungdomar. Ibland får jag jobba mer med strategi, långsiktighet och att använda erfarenheter för att göra bra saker inom idrott och föreningslivet, säger han.

– Jag är också med i RF Östergötlands styrelse, där vi jobbar mycket med sådant. Både den rollen och att vara förbundsordförande gör att man får se lite vad som händer i Sverige, när man har kontakt med departement och myndigheter. Det är spännande att se hur man påverkas av det politiken gör och det man gör på tjänstemannanivå. Frågan är ju vad som är viktigast egentligen. Det som händer på gympagolvet eller det som händer i regeringen. Men jag tror att det är viktigt alltihop tillsammans.

Att få påverka och jobba med demokrati är väldigt viktigt för Mats.

– Demokrati är ett av mina värdeord. Det är otroligt viktigt.

Han pausar en stund och tänker efter lite innan han fortsätter.

– Under hela min tid i Frisksportarna har jag haft mina fredagar i Råssnäshallen. Där har jag haft olika aktiviteter med ungdomar, som växt upp till bra människor. Till dem har jag alltid sagt att ni kan inte vänta på att få makt, utan ni måste lära er hur det funkar så man kan ta makten. Demokratin är sådan att om man kan stadgar och regler så kan man se till att få inflytande. Vill man påverka gäller det att veta hur demokratin fungerar.

Tycker du att idrott och demokrati går hand i hand?

– Kopplingarna mellan idrott och demokrati är jätteviktiga. Det finns inte förutsättningar för idrott om inte demokratin fungerar. Om man tittar globalt på där det finns en diktator, så kan de vara oerhört framgångsrika. Där det är statsstyrt kan resultaten bli bra, men det är inte det som är intressant för mig. Det viktiga är vad som händer med individen och laget, vi som gör det här tillsammans för att det är roligt.

Mats tycker att det är väldigt utvecklande för människor att försöka använda sig av demokrati för att nå dit man vill.

Hur kan man få tillgång till plan eller hall? Hur ska vi ha råd med matchställ? Hur ska vi gå tillväga för att få möjligheter att göra det som är så roligt? Att jobba med de frågorna är så givande. Det är kanske inte bekvämt, men jag tror det finns ett värde i att klippa sin egen plan, skotta sin egen isbana och så vidare. Att man tillsammans skapar förutsättningarna för sitt idrottande.

Mats Johansson har även gjort mycket annat än varit involverad i Frisksportarna. Bland annat tränade han BK Zeros pojkar 90.

– Det var en otroligt härlig tid. Vi hade stora sportsliga framgångar, på Gothia Cup bland annat. Men det var inte det bästa. Jag blev rekryterad till ledargänget för att jag hade mycket erfarenhet av ungdomar, så min del blev det här med hur vi uppträder på och utanför planen. Lagsammanhållningen och moralen var en viktig del i framgångarna, utöver talangfulla spelare.

Mats Johansson har helt enkelt gjort väldigt mycket olika saker där han på olika sätt varit ledare över någon idrottsaktivitet. Han jobbar också som idrottslärare på Skolgårda.

Det är tydligt vilket engagemang Mats har för många saker.

– Det är viktigt i ett engagemang eller ledarskap vad det är som ger energi. Det ger en massa energi att träffa bra folk som tycker att det vi gör är roligt. Att man ser människor växa. Det är också så underbart när man får höra från människor som växt upp och fått ett bra liv att de tycker man är en bidragande faktor till detta. Att man har fått vara en pusselbit här och där. Det där förstår jag inte riktigt själv, men när folk uttrycker tacksamhet för att de fått lite grund, då förstår jag att jag kanske har gjort lite nytta.

Finns det något mer som driver dig i allt du gör och har gjort?

– Sånt brukar man analysera ibland. Dels handlar det om att se människor växa som jag sa. Men sedan kan man analysera vidare och fundera. Är det så att jag vill vara med och bestämma? Finns det behov av bekräftelse? Det får man i och för sig inte så ofta egentligen. Det kan vara olika saker som gör att man är med i alla dessa sammanhang. Man får vara med och bestämma tillsammans för att göra det så bra som möjligt. Just det där tillsammans tror jag är en stor drivkraft för mig. Om man ska göra något försöker jag tänka ett varv till. Hur kan fler få nytta av detta? Sedan är det mycket lust och glädje. Att jag tycker det är roligt med alla sorters idrottande och sammanhang hela tiden.

– Det handlar egentligen både om att utveckla andra, men också sig själv. Att få vara i nya sammanhang hela tiden och träffa nya människor. Få prova på nya saker.

Vi pratar om huruvida det kan bli för mycket också. För många sammanhang man ska vara engagerad i.

– Så kan det vara. Det måste finnas ett engagemang i grunden och ett djup i allt man gör, börjar han, innan han glider över till att prata om Frisksportarna.

– Och det är det allra bästa med Frisksportarna. Att det verkligen finns ett djup i det vi gör. Man får vara den man är och man får utvecklas ihop med människor.

Det är kanske inte konstigt att Mats många gånger återkommer till Frisksportarna. Dels är det en stor del av hans liv. Dels har han helt enkelt lätt att koppla ihop Frisksportarnas ideologi med många andra saker inom livet och idrotten.

– Frisksportarna är för mig framtidens förening. Vi har alla åldrar, idrottar hela livet, ställer inget krav på tävlande. Det är precis dit idrotten vill. Vi har en så bra ideologi. Att kombinera utveckling i kroppen och knoppen. Det är som en livsstil eller en guide för hur man ska må bra. Ett av mina viktigaste beslut i livet var att inte använda tobak och alkohol, så att jag sedan hittade Frisksportarna genom min fru.

Just alkohol och tobak är något Mats gärna pratar om. Det är viktigt att jobba mot det.

– Alla får göra som de själva vill, men för mig är det en väldigt viktig del i personlig utveckling och hälsa. Tobak och alkohol förstör för så många människor och även i samhället. Synen på tävling är också en frisksportarvärdering Mats delar.

– Jag tycker det är suveränt från RF att ta bort serier för yngre barn. Glädjen finns fortfarande där. Det är likadant som när vi spelar gåfotboll. Under matchen vill man ju vinna. Man är engagerad och har den där härliga tävlingsnerven, men sen spelar det ingen roll. Då umgås vi och skrattar och pratar. Det behövs ingen serie för att ha kul och känna tävlingsnerv.

Nu flyttar alltså Mats Johansson till Jönköping. Där bor hans barn och barnbarn, så det känns naturligt för honom och Madde, hans fru.

– Det är naturligtvis delade känslor, men vi har tänkt i flera år på det här. Det ska bli härligt med nya omgivningar och ny arbetsplats. Jag ska jobba som idrottslärare även i Jönköping. Jag brukar säga att utmaningar och utveckling är det som driver. Sedan finns det så klart många saker som blir svårt att lämna. Jag kommer sakna många människor och olika sammanhang.

Finns de några särskilda minnen som du tar med dig?

– Det är så otroligt många stunder och tillfällen som har givit mig mycket. Och personer framför allt. Alla gånger man har sett någon gå utanför sin comfort zone. När man ser någon våga testa och prova och lyckas. Sådana ögonblick är guld. Det tar jag gärna med mig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonatan Häggström Wedding

Ämnen du kan följa