Nu har galenpannan Dottie vuxit upp

Det är inte bara segrar en ryttare gläds åt. Josefine Krönfeldt vann svåraste klassen i helgens dressyrtävlingar på Mantorptravet, men var mest glad över att hennes häst överhuvudtaget kunde vara med.

Madelen Johansson jobbar med att träna islandshästar och ge lektioner. Som hobby tävlar hon med framgång i dressyr. Herome de Baian är en lovande dressyrhäst som kan gå långt.

Madelen Johansson jobbar med att träna islandshästar och ge lektioner. Som hobby tävlar hon med framgång i dressyr. Herome de Baian är en lovande dressyrhäst som kan gå långt.

Foto: Jörgen Auer

Ridsport2019-05-14 15:28

– Min galenpanna har vuxit upp. Hon har tidigare fått panik när det har blivit för stort för henne. Att hon nu håller sig så här lugn är otroligt och den största vinsten för mig. Stora ytor som här med massor av andra hästar och mycket att titta på har tidigare skrämt livet ur henne. Nu visar hon ett helt annat självförtroende.

Xanadoo Vena heter hästen som Josefine talar om, Dottie kallad. En 13-åring som orsakat mycket jobb för sin ryttare och Josefine tvekade om hon skulle starta hästen på Mantorp.

– Jag efteranmälde mig, för jag trodde att det här kanske var för stort för henne. Men så tänkte jag att det kan vara bra att åka hit och helt enkelt miljöträna henne. Det var planen. Bara att låta henne få se alla plakat runt banan och flaggor och liv och rörelse.

Det gick hur bra som helst. Seger i en Medelsvår A1 och 69,5 procent för Josefine som tävlar för Mantorpsryttarna och har sina hästar stallade på Assedun i Rappestad. Tränar gör hon för Bo Jenå, ibland nere hos honom i Skåne, alltid när han kommer till Nina och Sissi Liljas anläggning i Gottlösa. Planen är att bästa hästen Miró ska starta i Grand Prix i år. Dottie får fortsätta miljöacklimatisera sig innan hon får ta ytterligare utbildningssteg.

Om Josefines häst klarade den stora multiarenan utan problem så hade Emil Anderson lite mer besvär med sin häst Don Caprillo (Olle) i Medelsvår C1. Problem som hade med tävlingsplatsen att göra. Här pågår verksamhet som vanligt i stallar och område.

– Olle började på bakbenen efter att ha blivit lite skrämd av några travekipage just vid inridningen och var lite spänd. Men han kom igen och klarade resten av programmet med en härlig känsla.

Det räckte till domarprocenten 68,2. Frågan var hur långt det i sin tur skulle räcka. Men Emil var säker på utgången.

– Det här tar Madelen Johanson. Hon är superduktig.

Emil berättade att det var just på Mantorptravet som hans karriär med häst började. I ponnytrav när han var 7–8 år ung. Efter ett par år provade han att rida och gillade det så pass att han fortsatte och började tävla i dressyr som 12-åring. I dag är han 21.

Hur gick det då med Emils tips om Madelen?

Jo då. Hon var minst lika duktig som han flaggat för och med Mr Bean visade hon extra klass och belönades med 73,93 procent, med bland annat en 9:a för galoppökningen.

– Jätteroligt, sa hon och berömde hästen.

– Han har huvudet och gångarterna.

Hm. Det lät nästan som om hon talade om islandshästar, vilket inte är så konstigt. Madelen är nämligen en av ytterst få, kanske den enda, i Sverige som rider såväl vanlig ridhäst som islandshäst.

– Jag jobbar med att utbilda islandshästar och ger lektioner på Ödegårdens ridanläggning i Gammalkil. Dressyren är en rolig hobby, sa den förra landslagsryttaren på islandshäst som i dressyr likt Emil Andersson tävlar för Föreningen Mantorpsryttarna och tränar för Sissi Lilja.

2012 köpte hon ett billigt sto för att börja med dressyr, men hon ville ha en hingst och köpte en ung sådan, i dag 7-åriga Herome de Baian (Mr Bean) som hon ridit in själv och håller på att utbilda. Planen är att ekipaget ska gå Medelsvår B i år.

– Vi tar ett steg i taget och får se hur det blir när galoppbytena kommer in i bilden i en högre klass.

Emil Anderson, Madelen Johanson och Jenny Nordqvist såg till att .deras klubb Mantorpsryttarna vann Östgötacupen efter seger även i denna sista deltävling.

Arrangerande Linköpings Ryttarsällskap då?

Jo, det gick bra. I den klass Krönfeldt och Dottie vann tog Grännabygdens Mikaela Alderin-Danielsson andraplatsen med Saga N, men både tredje- och fjärdeplatsen togs av LRS genom Julia Augustsson/Bravour MW och Helena Larson/Rockabilly.

Julia Augustsson och Bravour MW i den klass Linköpingsekipaget slutade trea  - en medelsvår A:1.
Julia Augustsson och Bravour MW i den klass Linköpingsekipaget slutade trea - en medelsvår A:1.

Ryktbart

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om