Vid 03-tiden natten mot måndagen den 7 december fick polisen ett samtal från en väktare i tjänst på Norrköpings gator.
– Väktaren hade stött på ett gäng som var väldigt högljudda. Det handlade om fyra personer i 25-årsåldern, säger Angelica Israelsson Silver, presstalesperson för polisen region Öst.
När polisen kom till platsen kontrollerades de fyra personerna. Därefter fattade polisen beslutet att en av dem skulle omhändertas enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer. LOB ger polisen och ordningsvakt rätt att omhänderta en berusad person, som inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör en fara för sig själv eller andra.
Därmed fick mannen följa med polisen och spendera natten i en fyllecell. Efter några timmars tillnyktring släpptes han.
– När han nyktrat till på morgonen så fick han åka hem igen. Det finns i nuläget ingen polisanmälan upprättad mot någon av de här fyra personerna, säger Angelica Israelsson Silver om det inträffade.
Vi har varit i kontakt med en av männen som inte vill prata om händelsen.
Efter att laget på söndagseftermiddagen avslutat säsongen med en förlust hemma mot Helsingborg, så ska spelare ha blivit kvar på Östgötaporten och druckit alkohol. Ett antal timmar senare anser sig en väktare alltså vara tvungen att tillkalla polisen efter att ha stött på fyra av IFK-arna på stan.
Med anledning av det inträffade hade vi gärna velat prata med representanter från IFK Norrköping om hur de ser på det inträffade, vilken alkoholpolicy man har inom föreningen och vad som kan hända om en spelare bryter mot klubbens policy.
Efter viss kommunikation gav Jens Magnusson, klubbdirektör i IFK Norrköping, följande svar:
"Vi har hanterat detta internt och anser nu att detta är utagerat från oss som arbetsgivare", skriver Jens Magnusson i ett sms på lördagseftermiddagen.
Enligt Riksidrottsförbundet (RF), paraplyorganisation för bland annat Svenska Fotbollförbundet, bör alla inom idrottsrörelsen vara medvetna om det ställs högre krav på dem än på gemene man när det gäller förhållandet till alkohol.
I RF:s policy om alkohol står bland annat att: "Företrädare, ledare och tränare ska vara medvetna om sin roll som förebilder, om alkoholens långvariga effekt, och om att allmänheten ställer större krav på svensk idrott än på samhället i övrigt".