Östgötskor blev Eslövs guldmakare

Redan i programbladet varnades det för östgötarna:"Viktigt är även att stoppa skyttarna Fanny Lagerström, Marie Karner och Sara Eriksson i grind."Det lyckades inte Skuru med och Team Eslöv kunde försvara sitt SM-guld.

Sara Eriksson, Marie Karner och Fanny Lagerström spelade alla nästan hela finalmatchen när Team Eslöv i går säkrade SM-guldet på bortaplan i Nacka. Bild: PRESSENS BILD

Sara Eriksson, Marie Karner och Fanny Lagerström spelade alla nästan hela finalmatchen när Team Eslöv i går säkrade SM-guldet på bortaplan i Nacka. Bild: PRESSENS BILD

Foto:

NACKA2003-05-02 11:42

HANDBOLL, SM-final 3

Skuru 25

Team Eslöv 32

För försvarskämpen Marie Karner och unge målskytten Fanny Lagerström var det första gången. För iskalla Sara Eriksson var det andra året i rad när Team Eslöv blev svenska mästare efter 3--0 i finalspelet över favorittippade Skuru, som vann serien.

-- Marie är vår allra viktigaste spelare. Sara och Fanny går inte av för hackor heller, sa Eslövstränaren Ola Månsson, efter segern med 32--25 (13--10).

Han var mer än nöjd med sina tre östgötar i laget.

-- De spelade en central roll hela matchen och var helt lysande.

Sara Eriksson och Fanny Lagerström är båda fostrade i Linköpingslaget RP, medan Marie Karner började sin karriär i Borensbergs IF och Vadstena HF.

Lovorden bara sprutade ur Månsson på vägen till omklädningsrummet där han senare skulle hamna i duschen.

Han fick frågan om Fanny Lagerström, som kom från RP inför den här säsongen, har motsvarat hans förväntningar. Svaret kom snabbt:

-- Nej... hon är mycket bättre.

Tre överlyckliga östgötar firade SM-guldet i Nacka bollhall tillsammans med sina lagkamrater, samtidigt som favorittippade Skuru deppade.

-- Ola lovade guld när jag kom och nu fick vi det, sa Marie Karner, som bland annat spelat i motståndarlaget Skuru och varit proffs i både Danmark och Tyskland.

Luften gick ur

Sara Eriksson är veteran i laget, som förra året hette Team Skåne, med sina tre säsonger.

-- Helt fantastiskt, vinna SM-guld kan du inte vara med om för många gånger.

Östgötarna var alla överens om att de vann förhållandevis enkelt i går.

-- I dag gick luften ur dem. Vi var trötta också, men kämpade in i det sista, sa Sara Eriksson med en guldsko på foten.

Den andre guldskon satt på Marie Karner:

-- De gav nästan upp lite, sa hon.

Föräldrar, vänner och fans var på plats för att fira guldtjejerna. Mest omsvärmad av media var 19-åriga Fanny Lagerström, som sitt första år i elitserien starkt bidrog till att Eslöv försvarade sitt guld.

-- Jag trodde inte det skulle gå så här bra. Men det är inte så svårt att spela när man har så himla bra lagkamrater, sa Lagerström.

Hon har hämmats av sin skadade skottarm i de tidigare finalmatcherna, men i går såg den inte ut att hindra henne.

-- Jag har haft lite ont, men det känns inte när man spelar.

Tränaren var före finalmatcherna mån om att inte lägga för mycket ansvar på dig. Vad tycker du om det?

-- Det är bra att han säger så eftersom det är mitt första år. Jag kanske inte ska gå in och dominera direkt, sa Lagerström.

Men det var just vad hon gjorde. Hon satte samtliga lagets fyra straffar, slet sig fri när hon blev punktmarkerad och gjorde sex spelmål.

Fyra av Eslövs fem första mål gjorde de tre östgötarna. Så fortsatte det under eftermiddagen i Nacka bollhall. 18 av Eslövs mål kom från trion, där den yngsta Fanny Lagerström stod för tio mål och också utsågs till matchens bästa spelare.

Trion stannar i Eslöv

Matchen blev aldrig spännande. Det enda som hade kunnat stoppat Skånelaget i går var SJ.

-- Tåget var försenat, men det löste sig och vi kom i tid, sa Marie Karner.

Eslöv ledde från första anfallet och hade som mest nio måls ledning. Avgörande kom direkt efter paus med tre raka mål till 16--10.

Trots det försökte speakern hålla hoppet uppe hos hemmapubliken.

"Än är det inte klart", meddelade han vid ställningen 26--19 och sex minuter kvar. Det var han nog ganska ensam om att tro. Samtidigt togs guldhattarna och champagnen fram ur gömmorna.

Fanny Lagerström gjorde sitt tionde mål för kvällen genom att sätta en straff mellan målvaktens ben. Eslöv tog sin första time out och bytte in de spelare som fått sitta på bänken. Även de gjorde mål och räddningar. Och en stund efter att Eslövs-tränaren Ola Månsson fått glädjefnatt vid sidan av plan kom också slutsignalen och de 70 tillresta Eslövsfansen fick hylla sina guldtjejer.

Firandet ville aldrig ta slut, men för att de deppiga Skuru-tjejerna, publiken och framför allt för att segrarlaget inte skulle missa tåget hem, tjatades alla in i duschen. Firandet lär dock fortsätta i Eslöv åtminstone över helgen, innan spelarna får börja slita igen för att försvara sitt guld en andra gång.

Med i laget då lär de tre östgötarna vara, som alla har tackat ja till fortsatt spel i Eslöv.

-- Jag trivs så otroligt bra, säger Marie Karner.

Fanny Lagerström vill gärna göra som Marie gjort och prova proffslivet, men inte än.

-- Några år till i elitserien skadar inte. Jag behöver rutin, sa tjejen som hyllades mest av alla i går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!