– Finslipningar, säger Andreas Andersson vid Vätternrundan. Vi skruvar på små detaljer, med målet att hela tiden göra upplevelsen bättre för alla cyklister.
Vi träffas vid det som kallas Mygghultstippen, nånstans mitt emellan Bråstorp och Smedsby för den som hittar i trakterna. Hit kommer cyklisterna efter cirka 37 av 50 km.
Här finns en rejäl backe där det blir en riktig happening under loppet.
– Vi är ett motionslopp för alla, men vill också attrahera de lite mer tävlingslystna. Därför har vi tillsammans med Oakley lagt in en tidtagning från botten till toppen på backen och där snabbaste killen, tjejen och ungdomen belönas med var sitt pris. I fjol var Alexander Wetterhall snabbast med 50 sekunder, men många kommer få hålla på betydligt längre än så, säger Andreas och ler.
Han fortsätter:
– Vi vill skapa stämning och lite överraskningar, på otippade och kanske lite tyngre ställen på banan för att pusha deltagarna och göra loppet ännu mer attraktivt, för alla. Utan att avslöja för mycket så kommer nog cyklisterna att märka av oväntade saker med stor kontrast till det de just håller på med.
En nyhet utmed banan är att man tagit bort delen där man cyklat på motocrossbanan vid Dunteberget.
– Det var varit lite geggigt där ett par gånger och skapade problem för många som inte är så vana.
Nytt är också att man ändrat slingan ute vid Marieberg, där man slingrar sig uppför gärdet efter Folkets park istället för en tuff, brant och kort backe där det blev trångt när många gick uppför.
– Men jag skulle säga att den nya vägen blir tyngre, med tanke på underlaget, säger Andreas Andersson. Man är också i slutet av loppet, har gjort ungefär 43 av 50 kilometer, så det kommer säkert att kännas för många. Men det kommer skapa ett bättre flyt bland deltagarna då det blir tre meter brett istället för kanske en meter stig som det var förut. Vi tror att det kommer vara uppskattat.
– Sen är det en svår balansgång att attrahera både de som vill åka riktigt fort och de som inte är så vana att cykla i skogen. Det får inte bli för svårt, men heller inte för enkelt.
MTB-Vättern är ett motionslopp, därför finns det ingen möjlighet att skapa sig en tid och exempelvis seeda in sig till det stora loppet i sporten, Cykelvasan som går i mitten av augusti.
– Då måste det finnas en tävlingsdel i vårt lopp och vi har haft diskussioner åt det hållet men kommit fram till att vi har vårt hjärta och själ som motionsarrangemang och det ska vi fortsätta vara.
Loppet växer hela tiden och nu har arrangörerna satt taket vid 2 000 anmälda. En siffra som nu är nådd och loppet är fullt.
– Men vi erbjuder ändå möjligheten att efteranmäla sig på plats under fredagen, för ett visst bortfall räknar vi med, säger Andreas Andersson.