Walls sensationella seger

Jodå, visst kördes det så det rök även den här gången i Folkracefestivalen. Mantorpskillen Daniel Wall, MSK Kvarnvingarna, gjorde ”det omöjliga” och vann seniorernas A-final i sin Volvo 240.

19 juli 2015 20:19

Inte många hade trott att en kombi-Volvo skulle kunna vinna alltihop på den mer kurviga banan, men Daniel Wall lyckades i sin svarta långa bil.

– Han är kung på att ratta, överjävlig, berömde SMK Motalas Robin Edoff efter det avslutande finalheatet.

Robin Edoff var annars en förare som många i arrangörsklubben pratat om före tävlingarna. Han var det stora hemmahoppet i seniorklassen.

I sin Opel höll 25-åringen också bra för favoritskapet. Han tog sig ända till A-final, vilket inte är lätt bland över 400 startande bilar i klassen.

Han berättade att hela semestern gått åt till att bygga Opeln.

– Det blev lyckat. Men bilen är inte färdigbyggd än och jag fick inte iväg den som jag ville i starten. Men det här är det bästa jag gjort i festivalen, sade Robin Edoff som tidigare vunnit den stora kvällstävlingen i Norrköping, vilket fram till nu var hans bästa merit.

Nu rankar han att komma fyra i Motalafestivalen högre.

– Det är en stor tävling och en rolig bana, säger han.

Men åt Kvarnvingarnas fantom Daniel Wall var det inte mycket att göra. Den 33-årige Mantorpsgrabben var tidigt i ledning i A-finalen och höll den säkert in i mål. Närmast bakom var Västeråsaren Robin Sandström, porträtterad i MVT före festivalstarten.

Daniel Wall började åka folkrace 1999 och har kommit tvåa i Motalafestivalens A-final en gång tidigare, för tio år sedan. Nu tog han första segern.

– Jag prioriterade inte starten utan prioriterade att åka fort. Det var en sådan bana i år, sade Wall efter racet.

Robin Edoff förklarade skillnaden mellan honom och mästaren Daniel Wall:

– Han är mer rutinerad.

Även i C-finalen var det en Motalaförare som bjöd på dramatik. Jimmy Rask trasslade sig fram till finalheatet efter att bland annat rullat på mållinjen i ett av söndagens tidiga heat. Det var svartflagg, protester och motprotester, men efter att ha fått bli reserv stod till slut Rask på startlinjen i C-finalen.

Han kom där trea efter att ha kraschat på startrakan och då avbrutit heatet, men placeringen fick han efter svartflagg på flera andra förare.

– Jag är jättenöjd. Det har varit en tuff festival, men jag har haft bra hjälp i depån med minst tio mekaniker, sade Rask tacksamt.

Fjolårsvinnaren Tobias Svärd, Orion, fick detta år imponera som solovinnare i B-finalen och bra körning visade även Linus Leander, Säffle, som vann juniorernas A-final.

Publiken var totalt 14 800 på fem dagar och 4 122 på finaldagen. Det är det mesta som varit på fyra år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!