Vargarna drar sig ur elitserien

Vargarna tar klivet ner i allsvenskan – med ny ordförande, nytt lag och ny lagledare.

9 september 2014 18:56

– Det blir en nystart, säger vice ordföranden Torsten Sahlin om beslutet.

Det har varit en tuff tid för Vargarna. Efter en strulig säsong var plånboken tom redan inför sista matchen mot Smederna i augusti. Man bestämde sig för att köra ändå, men när första försöket regnade bort sju heat in i tävlingen tog styrelsen det kontroversiella beslutet att lämna walk over.

Trots att matchen var helt avgörande i slutspelskampen.

Reaktionerna blev starka.

Konkurshot

– Men jag tror att folk förstår när de får klart för sig att hade vi kört vidare hade alternativet varit att köra föreningen i konkurs. Det hade inte varit seriöst att låta förare och leverantörer ta smällen och då hade vi inte kommit tillbaka på många år, anser Torsten Sahlin.

Nu, exakt tre veckor senare, har klubbens styrelse vänt och vridit på argumenten. Diskuterat framtiden och den uppkomna situationen. Torsten Sahlin har för tredje gången lånat ut de pengar som fattas för att klubben ska kunna göra rätt för sig. 900 000 kronor den här gången. Det hade kunnat kosta flera hundra tusen kronor till om man inte stoppat.

Nu blev istället förare och fans blåsta på ett eventuellt slutspel.

– De fyra hemmamatcherna på en månad i juli var det som slagit hårt mot oss. Och vi hade budgeterat med en regnmatch, det blev tre. Vi skyller inte på höga förarlöner, säger Sahlin.

Stort stöd

Det har kostat i förtroende, men Sahlin säger att han känner stort stöd också. Vägen tillbaka går via ett steg bakåt. Vargarna har beslutat sig för att ta klivet ner i allsvenskan. Där ska riskerna bli mindre och klubben ska bygga upp ett riskkapital för framtiden. 300 000 kronor för att klara sig i allsvenskan, uppemot en miljon innan man tar klivet upp igen.

Det är målet.

– Vi har tittat förutsättningslöst på det. Pratat siffror och budget. Allsvenskan innebär en mindre risk. Vi ska ha en förarbudget på 900 000 och räknar med att göra ett nollresultat på halva sponsorintäkterna och en publik på 1 000 personer.

Finns det utrymme för att bygga upp ett riskkapital i allsvenskan?

– Jag tror det. Vi ska försöka införa delning av vinst och förlust för de som sitter i styrelsen. Vid vinst får man dela på upp till 5 000 per person. Vi förlust får man dela på max samma kostnad per person. Vinst över det ska fördelas till hälften till riskkapital, hälften att betala av på skulden till mig. Jag tror ingen långivare lämnar så fördelaktiga villkor.

Vara redo

Det kan ta några år att få ihop de pengar klubben vill ha för att gå upp igen. Vargarna vill vara redo när man tar klivet nästa gång.

Fram till dess ska man bygga på svenska förare, kompletterat med någon utlandsreserv. En ny lagledare ska också in. Liksom en ny ordförande efter avgående Johan Alsö.

– Det är till 90 procent klart med ordförande. Han har suttit med på våra möten och ska ge klart besked till helgen. Får vi ja kallar vi till årsmöte till slutet av septemer. Det blir en nystart, svarar Torsten Sahlin som för tredje gången fått gå in med pengar för att rädda Vargarna.

– Jag känner att det är lite av en plikt av vår generation att se till att föreningen lever vidare. Att inte driva den i konkurs och att inte låta andra ta smällen. Jag har också sagt att om första året i allsvenskan går minus betalar jag det också, men sedan är det stopp.

Vägen tillbaka går via ett kliv neråt i seriesystemet för Vargarnas del.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson