Tjuvstart förstörde för Andersson

Den 100:e segern var nära för Mattias Andersson. Men en tjuvstart kom i vägen.

8 juni 2015 19:39

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga.

Han suckade tungt och ryckte på axlarna.

– Det var nära, sa han och log ansträngt.

Mattias stod i tredje ruta i det andra av två heat. Han klippte starten klockrent och gick upp i ledningen där han höll sig tre varv.

– Det var en riktigt bra start. Så kände jag. Jag visste att de två framför hade begagnade däck, jag hade nya, och ville komma iväg direkt för att skapa mig en lucka.

Men då kom domen. Tjuvstart.

– Min känsla var att jag släppte kopplingen exakt i samma ögonblick som lamporna släcktes. Men tävlingsledningen har ju kameror där de kan spola fram tusendelar i taget så jag antar att de hade rätt.

Straffet blev en drive through som gjorde att han föll ner till tionde plats. Och sen, efter ett händelserikt race när den ene föraren efter den andra försvann, så slutade han på femte plats.

– Jag har svårt att glädja mig åt det just nu, men det är klart att det efter omständigheterna blev ganska bra. Man när man är så nära en seger så...

Det blev en fjärde plats i det första heatet, samma plats som han startade ifrån. Ett tag var han uppe på tredje plats efter att ha kört om Fredrik Ekblom i starten, men tappade honom igen efter ett par varv.

Den store vinnaren den här tävlingen, också, var Thed Björk som vann det första heatet och slutade tvåa i det andra. Han startade från åttonde plats i heat två och satt och avvaktade det som händer framför och tog sig förbi bil efter bil.

– Jag visste att det skulle bli lika stökigt den här gången och försökte bara åka där de andra inte kraschade. Och det gick rätt bra nu också.

Det betyder att han nu leder mästerskapet med hela 25 poäng, med fyra tävlingshelger, åtta heat kvar att köra. Något annat än att han ska vinna mästerskapet i år igen är inte särskilt troligt för just nu verkar allt gå precis hans väg.

– Många säger att jag har tur, men jag håller inte med om det. När det blir så här stökigt i heaten gäller det att vara kall och avvakta och det har jag lyckats med hela säsongen. Och i det första visade vi ju vem som är klart snabbast.

Men vinnaren i andra heatet, och stallkamraten, Fredrik Ekblom skuggar där bakom och tänker säkerligen inte ge upp kampen än.

Nu tog sin första vinst för säsongen.

– Faktum är att jag varit på pallen alla gånger jag tagit mig i mål den här säsongen, men alla vet att det handlar om att vara snabbast, att vinna. Så alla förstår säkert hur skön den här segern är. Men det blir svårt att nå fram till Thed i mästerskapet, han gör inga misstag och då är det svårt att göra saker och ting bättre än han redan gör.

STCC Mantorp park

Heat 1: 1 Thed Björk, Volvo 2 Fredrik Larsson, BMW 3 Fredrik Ekblom Volvo 4 Mattias Andersson, Dacia 5 Rickard Göransson, Saab

Heat 2: 1 Fredrik Ekblom, Volvo, 2 Thed Björk, Volvo, 3 Emma Kimiläinen, Saab, 4 Fredrik Larsson, BMW, 5 Mattias Andersson, Dacia

Tabellen: 1 Thed Björk 181, 2 Fredrik Ekblom 156, 3 Fredrik Larsson 141, 4 Mattias Andersson 87, 5 Rickard Göransson 83

Återstående tävlingar: 11 juli Falkenberg, 12 september Solvalla, 26 september Knutstorp

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!