Bra start för Pelle Sääv i SM-rallyt

Det var soligt, dammigt och mycket folk i skogen.

SM-rallyt i Linköping fick en bra start.

5 september 2014 21:15

En av dom som var allra mest nöjd efter de två första sträckorna på lördagskvällen var Pelle Sääv, V:a Östergötlands MK.

Han såg avslappnad ut och var mycket nöjd med den lånade bil som han just kört sina första tävlingsmil med.

– Vilken bil. Fantastisk väghållning.

Tia totalt och femma i klassen.

Slåss om pallplatser

En bra start på tävlingen för en förare som brukar starta lite försiktigt för att sen öka på slutet.

– Den första sträckan, här inne på Saab Arena, rullade vi i princip bara igenom. Den är ju ett litet spöke för mig sen i fjol, sa han och log.

Det var då han gjorde comeback i rallybilen efter ett längre uppehåll men satte då bilen i en lyckstolpe bara några hundra meter efter start. Sen var den tävlingen över.

Nu blev det en sex sekunder långsammare tid än de snabbaste men på den andra sträckan, när rallyt började på riktigt i skogen, hade han och kartläsaren Anders Fredriksson väl så bra tid som de i toppen.

– Nu tänker vi vara med och slåss om pallplatser. Och jag vet att det kommer skilja på tiderna under lördagen, för det är riktigt tuffa sträckor. Det svänger hela tiden, upp och ner över krön, och har man lite högre grundfart kan man tjäna rejält med sekunder.

– Vårt mål är att vara med när vi kommer till den sista delen av tävlingen, de två sista sträckorna. Då ska vi se till att ladda till tusen.

Bra start av Friberg

I den otrimmade fyrhjulsdrivna klassen fick Albert Friberg, SMK Motala, en riktigt bra start tillsammans med kartläsaren John Stigh, V:a Östergötlands MK. Trea i klassen och bara nio sekunder upp till ledningen. Ändå var det bekymrade miner i depån efter andra specialsträckan.

– Vi har ett missljud i bilen på vänster fram och vi kan inte riktigt hitta vad det är. Men vi byter drivaxel och hjullager för säkerhets skull så får vi se om det hjälper.

För Jimmy Joge, SMK Motala, som gjorde comeback i går efter ett längre tids uppehåll, kunde det börjat bättre.

– På första sträckan släppte handbromsen och la sig på fel sida växelspaken. Och på den andra så gick ett gasstag av så bilen gick bara på två cylindrar. Men vi tar nya tag i morgon och hoppas att det går bättre då.

Övriga lokala resultat första dagen: Kartläsaren Toni Sundqvist, SMK Motala, ligger tvåa i trimmade tvåhjulsdrivna klassen. Henrik Appelskog, Östergyllen, också kartläsare i samma klass, är sexa i samma klass.

Jocke Längberg, LMS, ligger på 11:e plats och hans klubbkompis Johan Eklöf på 12:e plats i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen.

Rallyt fortsätter i dag med sju sträckor.

Resultat dag 1:2

1 Jan-Erik Folkesson, SMK Örebro

2 Kjell Sandberg, Haninge MK

3 Mats Jonsson, Forshaga

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!