Inspireras av LHC – här är planen som ska lyfta LMS

En bolagisering av stora delar av verksamheten skulle skapa en stabilare och större ekonomi i Linköpings motorsällskap. Det tror ordföranden Peter Kahrle som har föreslagit detta för huvudstyrelsen.

Peter Kahrle under dragningen av sitt förslag till ny strategi för Linköpings motorsällskap.

Peter Kahrle under dragningen av sitt förslag till ny strategi för Linköpings motorsällskap.

Foto: Peter Calen

Motorsport2021-02-16 17:40

Peter Kahrle har varit ordförande för LMS i snart fem månader.

Först på hans agenda: Att sjösätta en ny tioårig strategiplan där ett av huvuddragen är bolagisering av en stor del av verksamheten.

I Kahrles förslag ska sporten ligga kvar i föreningen Linköpings motorsällskap medan den övriga verksamheten, som halkbana, fastigheter, anläggning och marknad, placeras i bolaget LMS AB.

Varför föreslår du detta?

– För att vi i LMS måste bli mer professionella och värna om våra anställda och våra hyresgäster.

Vad är fördelarna med bolag?

– En stor del är förstås momsen, att vi då kan fakturera på ett annat sätt vilket gynnar både oss och våra kunder. Det blir också en bättre ekonomisk styrning. Tanken är att bolaget ska ägas av föreningen och bli kassakon som hjälper föreningen att lyckas bättre sportsligt.

Peter Kahrle tycker att för mycket i dagens LMS görs enskilt i de nio sektionerna, utan någon övergripande styrning, och att mycket inte görs på grund av bristen på styrning.

Grunden i hans förslag är därför ordning och reda med tydligt ansvar för varje del.

– Enas vi kring den här strategin så har vi en produkt vi kan sälja och då kan vi bland annat sälja arenanamnet på Linköpings motorstadion. Vi måste ha ett modernt marknadstänk, men tyvärr finns det ett motstånd mot det i föreningen. "Så här har vi alltid gjort" hör man ofta.

Du har varit med i LMS i 40 år har det alltid sett ut så här i klubben, att sektionerna jobbar enskilt utan styrning?

– Ja. Jag antar att det har med ledarskapet att göra. Det är tungrott med många olika viljor i många sektioner. I den här strategin har jag inspirerats mycket av hur LHC jobbar. Jag har pratat mycket om deras organisation med min kusin Mange Johansson.

undefined
Peter Kahrle på Linköpings motorstadion.

Hur tror du bristen på ordning och styrning har påverkat klubbens ekonomi?

– Jag vet inte. En kritik som förts fram är att vi inte har några pengar på banken. Men vi har inte som ambition att ha en massa pengar på banken. Vi har de senaste åren investerat 29 miljoner i arenan i bland annat husbyggen och maskiner.

Men är inte det mest underhåll eftersom värdet på anläggningen bara ökat med några miljoner?

– Jo, men det är ändå 29 miljoner som satsats i anläggningen med egna pengar. Vi har pengar så vi klarar vår likviditet. Idag omsätter vi ungefär 14 miljoner ett normalår, utan pandemi. Men ska vi ha råd med alla delar av den här tioårsstrategin så behöver vi nog komma upp i 50-60 miljoner. Då är det nya pengar i form av konferenser, sponsorer och nya sätt att sälja anläggningen.

Peter Kahrle vill inte gå i polemik med förre ordföranden och verksamhetschefen Niklas Wahlström som framfört kritik mot LMS-ledningen, men är kritisk till delar av den senaste tidens rapportering om LMS:

– Det som har hänt sköter vi internt. Men att vi skulle ha stor personalomsättning i klubben stämmer inte och inte heller att vi ska ha fått bakläxa av RF/Sisu för det framflyttade årsmötet. Vi frågade dem hur vi borde göra med årsmötet och då sa de att vi borde hålla det i år. Därför ändrade vi oss och håller ett hybridmöte 29 mars. Där kan medlemmarna delta antingen fysiskt eller digitalt.

Ska du presentera ditt förslag för medlemmarna då?

– På något sätt men exakt hur har jag inte bestämt. Jag har dragit förslaget för huvudstyrelsen, sektionsordföranderna och de anställda och de är positiva.

Linköpings MS

Föreningen har nio olika sektioner. Motocross, karting, roadracing, enduro, trial, speedway, radiostyrt, banracing och rally/folkrace/crosskart.

Omsättning ligger normalt på cirka 14 miljoner. 2020 dök den siffran till hälften.

Linköpings Motorstadion har banor för alla grenar på ett område som mäter cirka 700 000 kvadratmeter.

Linköpings MS bildades 1925.

Årligen återkommande tävlingar på området är Stångebroslaget i enduro, Sviestadträffen i rally och Årsracet för historisk motorsport.

Karta: Linköpings Motorstadion
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!