– Jag skulle säga att det allra mest lockande är teamarbetet, att göra någonting med andra och nå uppsatta mål tillsammans.
Vi möts i teamets garage. Där står bilen, en Nissan 350 Z, i nån slags mörkröd nyans. På ena sidan står namnen på alla de som ingår i teamet och som delar på körningen.
I helgen är det dags för andra deltävlingen i STEC, Swedish Touring Endurance Championship, vid Linköpings Motorstadion. Teamet kom inte till start i den första och har en del varv att ta igen.
Mästerskapet går nämligen ut på att samla så många varv som möjligt under seriens sju deltävlingar.
– Det kanske blir svårt att ta in varven på de som körde första tävlingen, men vi ska göra vad vi kan. Framförallt ska vi försöka vinna de enskilda tävlingarna.
Tävlingarna körs i upp till åtta timmar och Mikael säger att den första utmaningen alltid är att få bilen till start. Sen kommer nästa, att få den att rulla hela distansen och in i mål.
– Att vara noggrann är A och O i den här sporten. Bilen, och vi som förare, måste vara i topptrim för att klara av påfrestningarna som är under en lång tävlingsdag. Säkerhet är prioriterat.
När vi pratar återkommer han hela tiden till vikten av att hålla ner värmen. Han kallar det värmeavledning.
– När vi kör för fullt på en bana blir allt varmt, precis allt. Och med värmen kommer slitage. Kan man få en så effektiv avkylning som möjligt på bromsar, motor, chassi, då är väldigt mycket vunnet. Har du en för varm bil börjar saker och ting snart gå sönder.
Mästerskapet är indelat i olika klasser, baserat på förhållandet mellan motorstyrka och vikt. Team Zito kör i klass B och där vill man hålla sig.
– Just nu är det flest bilar och störst konkurrens där. Och klassen passar vår bil bra. Skulle vi lätta av vår bil några kilo till skulle vi gå upp en klass och det vill vi inte, inte just nu i alla fall.
Teamet består av sex förare. Förutom Mikael själv är det Oskar Krüger, Christer Tolf, Yoppe Berglund, Mikael Svensson och Micael Malm. Under en tävling handlar det om att maximera både körningen på banan och depåstoppen där det sker förarbyten och tankning. Allt för att hinna så många varv som möjligt.
Men Mikael Ziegler återkommer ändå till sin syn på sportens stora tjusning.
– Gemenskapen och lärandet med andra i det egna teamet och med konkurrenterna. Det gör att det är värt slit i garaget.