Succé-SM trots hemmafall

Ingen från Linköpings MS fick kliva upp på pallen i SM. Men arrangemanget blev ändå en succé med beröm till både bana och funktionärer.

Foto: Peter Jigerström

MOTOCROSS2018-05-27 21:00

– Alla är jättenöjda och planen är att ha det här två år till. Men inget är klart, Svemo bestämmer det här från säsong till säsong, säger LMS-ordföranden Peter Kahrle.

En av de som lovordade platsen för SM-seriens deltävling tre var vinnaren av den tyngsta klassen, MX1 där det körs med 450-kubikscyklar. Jesper Jönsson från Hässleholm och Sösdala MK var nöjd efter att ha klivit av prispallen där det var traditionellt "skumpakrig" med övriga pristagare.

– En riktigt bra bana, krävande och utslagsgivande. Svårt att inte göra misstag. Jag var här 2009 när det var SM förra gången, det var mitt första elitår. Jag minns att banan var lika bra då som nu, säger Jönsson.

Jesper Jönsson hade en svag lördag, men fick "rabatt" som han uttrycker det när SM-ledande Filip Bengtsson kraschade tidigt på söndagen och då inte kunde köra så bra som vanligt.

Det gjorde att Jönsson kunde vinna båda söndagens heat och även vinna totalt i Linköpingstävlingen.

– Alltid kul att vinna och nu ligger jag tvåa totalt, bra med mer poäng, konstaterar skåningen.

Jönsson hade bland annat dansken Niclas Bjerregaard bakom sig och det här var ett kvitto på att han fortfarande kan åka fort.

– Det är så mycket som ska stämma, säger skåningen.

SM i motocross är öppet för åkare från andra länder och i damklassen var Nathalie Kane från Nordirland snabbast. Det finns inte så många banor i hennes hemtrakt och därför åker hon SM för att få "matchträning". Etta och etta kom hon på Sviestad på söndagen.

– Jag hade lite problem med kollisioner, men det gick bra ändå. Jag har fått kämpa, säger Nathalie som kör VM och som ligger sexa totalt.

– Topp fem är målet och någon gång vill jag vara på pallen, säger SM-vinnaren.

Ida Djärf från Huskvarna kom tvåa och Matilda Huss från Uppsala trea.

– Det var fight i andraheatet, det gick bättre och bättre. Man måste vara noga, säger Djärf.

Moa Pettersson från LMS kom tia på lördagen, men fullföljde inte söndagens heat.

I MX2 för 250-kubikare hade hemmahoppet Hampus Kahrle, LMS, en trasslig helg. Han blev nedkörd i sitt första heat, fastande i starten i sitt andra, och bästa placeringen blev fjärdeplatsen i sista heatet då han körde upp sig från kön, till hemmapublikens jubel.

– Det var upp och ned och jag hade en hel del otur, men det var kul att köra, säger Hampus Kahrle.

Anton Gole från Göteborg vann i MX2 och det var ett bra kvitto inför VM-deltävlingen i England nästa helg. Gole har varit skadad, men fick nu ett kvitto på att han kan än.

– När man blir utan timmarna på hojen tappar man fort den fart man behöver ha på tävling, säger Gole.

I 125-kubiksklassen var LMS-åkaren Jacob Zetterholm med för att se och lära. Han kom 23:a och 24:a.

– Jag är nöjd med att ha kvalat in och känna på farten. Det är i huvet det sitter, och kanske lite i motorn, säger Jacob.

Emil Jönrup från Varberg vann 125-klassen, före Arvid Lüning, Upplands-Väsby, och Marcus Gredinger, Orion Hallstavik.

– Jag har lärt mig att inte stressa och ta det lugnt. Det gäller att vara jämn, säger Emil Jönrup.

Jacob Zetterholm från LMS var med för att se och lära i 125 kubik. Han kvalade in och var nöjd med att få känna på farten.
Jacob Zetterholm från LMS var med för att se och lära i 125 kubik. Han kvalade in och var nöjd med att få känna på farten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om