– Jag har sprungit ultralopp förut men inte exakt det här konceptet, det ska bli spännande att se vad jag har gett mig in på, säger Madeleine Gillheimer som är uppvuxen i Motala.
Husbyfjöl frontyard ultra i Borensberg arrangerades i helgen och är ett lopp där man springer så många varv man orkar och hinner. Det liknar en Backyard ultra, men med skillnaden att distansen och tiden är kortare, dessutom minskar tiden för varje varv man springer. Varven är alltid tre kilometer långa och tiden för det första varvet är 30 minuter följt av 29 minuter och så vidare.
Hon är hemma i Lönsås i Fornåsatrakten några veckor innan det nya jobbet på Saab i Järfälla kallar.
– Jag har bott i Uppsala sen 2016 och nästa vecka går flytten.
Hur känns det inför dagens lopp?
– Bra, även om jag är en tävlingsmänniska har jag inte applicerat det på min löpning direkt. Jag lägger inte så mycket värdering i löpningen utan vill mest att det ska vara kul.
Löptränar gör hon varje vecka och loppet är ett bra tillfälle för kommande utmaning.
– Jag ska springa Lidingöloppet i år så det här var lagom tight inpå.
Har du något speciellt mål med loppet?
– Nej, inte riktigt. Det vore kul att få ihop till tre mil, samma som distansen i Lidingöloppet. Det är ju rätt backigt här också så det känns som ett bra förberedelselopp.
Madeleine gillar att känna sig väl förberedd inför lopp.
– Springa omkring och plågas är inget för mig. Det ska åtminstone vara lite kul, säger hon och skrattar.
Vad är en bra grej att tänka på under loppets gång?
– Fylla på med energi. Jag sprang deras ultralopp i vintras, då var det minus 20 grader ute och jag har aldrig ätit så mycket mellan distanserna som då. Men jag har heller aldrig känt mig så pigg i huvudet och kroppen. Det är viktigt att hålla humör och blodsocker uppe. Det underlättar att ha ett starkt huvud när kroppen gör lite ont.
Madeleine har med sig två kompisar från Uppsala.
– Att springa med kompisar och i grupp är något jag gillar starkt, jag är med i en springgrupp varje vecka. Det underlättar att ha någon att prata med, men också någon som kan peppa och pusha när jag får dippar, det händer ganska ofta i löpningen tycker jag.
Vid starten står 33 löpare som är redo för utmaningen i den första upplagan av Husbyfjöl frontyard ultra.
Madeleine ser pigg ut efter både första och andra varvet och fler varv blev det till slut.
– Mitt mål på tre mil gick så bra att jag sprang lite extra. Jag fick ihop till 15 varv och det gör distansen till ett maraton, säger Madeleine efter målgång.
Hur var stämningen på plats?
– Jättetrevligt och så kul med mycket folk som kom och hejade på oss som sprang. Jag fick mycket energi av alla människor som var på plats, så jag var väldigt tacksam och glad både under och nu efter loppet.
Vad är det som lockar med just ultralopp?
– Att få testa sin egen gräns och att det finns möjlighet för alla att prova. De första varven funkar ju att promenera raskt om man skulle vilja.
Konceptet frontyard kommer från Stockholm Gerillalöpare och hade premiär helgen innan Husbyfjölsloppet.
– Jag gillade verkligen den här formen av löpning så det blir en favorit i repris nästa år.
Daniel Nordén, som är en av arrangörerna, bekräftar att loppet ska anordnas då också.
– Det här måste vi göra om. Den bästa i herrklassen sprang 16 varv och den bästa bland damerna sprang 15 varv. Ska bli spännande att se nästa års resultat.