Markduken rullas ut för hand, så som Elin Liljeblad Laine och Oskar Hjertstedt visar på bilden i anslutning till texten, eller med hjälp av traktor. Sedan lastas ett lager med grus ovanpå och till sist ska det bli spån allra överst. Mjukt och skönt för den som vill springa eller gå.
Och det är det många som vill i Bankekind. Idrottsföreningen, Svinstadssjöns IF, har omkring 200 medlemmar som månar om sitt motionsspår. Slingan har lysts upp av elljus tidigare men för ett 15-tal år sedan ansågs de luftburna ledningarna utslitna och allting plockades ner.
Sedan dess har den träningssugne fått springa i dagsljus eller riskera att snubbla bland rötter och stenar i dunklet mellan träden.
– För fyra år sedan fick vi idén att rusta upp spåret, säger Elin Liljeblad Laine. Det är många som använder det, inte minst skolan och förskolan som går hit och tittar på naturen eller grillar korv.
Elin är ordförande i föreningen och har med sig initiativtagaren till uppfräschningen, Kristian Petersson, och projektledaren Oskar Hjertstedt.
Föreningen sökte och fick pengar från EU-projektet Leader Folkungaland. Därtill har Linköpings kommun och privata finansiärer stöttat.
I maj gjordes ett av flera upprop i föreningen om gemensam arbetsdag och regnklädda medlemmar myllrade till med sina skottkärror.
– Det ösregnade den dagen, minns Elin, och ändå var vi ett 60-tal som hjälpte till. Det tog några timmar innan maskinerna kom så folk startade med egna skottkärror.
Gruset kärrades ut för hand längs spåret.
– Sedan grillade vi korv, trots vätan. Det var ett härligt engagemang.
Vid grillplatsen har ordnats med ett stort cementrör och galler. Platsen ligger strategiskt i ett vägskäl i spåret. Det är den högsta punkten längs vägen och utsikten över vårgrön lövskog och vackra ängar är hänförande. Höga raka granar står i givakt intill och håller koll på besökarna. Det är en fin plats. Lugn och energigivande.
Ove Nygårds och Cecilia Holmström med barnen Elsa, 6 år, och Edvin, 9 år, är ute och provgår slingan. Ove känner den väl, han var här och krattade grus häromdagen.
– Det blir fantastiskt, säger de. Det är fint att det investeras i nya ljus också.
I september arrangerar föreningen det årliga Bankekindsloppet. De vuxna brukar springa sex kilometer, de yngsta tar sig fram så långt de orkar.
– Min dotter var med när hon var 1,5 år, säger Oskar. Hon sprang 40 meter och fick medalj. Det är unikt får vårt lopp, det passar alla. Det räcker med att man har lärt sig gå.
Nästan hela den cirka 1 300 meter långa slingan är färdigställd. Den lokala LRF-föreningen tillsammans med lantbrukaren som äger marken där spåret går, Henrik Karlsson, har ställt upp med maskiner som bland annat använts till att gräva för ljusstolparna.
– Henriks bror, Patrik, är elektriker och har skött det som har med elen att göra, säger Elin Liljeblad Laine. Alla hjälper till med det som de är bra på.
Den som inte vill eller kan bidra med arbete kan stötta genom att köpa en ljusstolpe. Det går bra att välja vad man vill betala från 500 kronor och uppåt, för att få sig en alldeles egen ljuspunkt med sitt namn på. De flesta av de 55 som lyser upp området är sålda.
– Det är lång startsträcka på ett sådant här projekt och det krävs mycket innan man kommer igång, säger Kristian Petersson. Men när alla väl är engagerade så blir det värt mycket för hela bygden, vi har en fin sammanhållning.
405 personer bor i Bankekinds tätort. Av dem är alltså hälften med i idrottsföreningen. Utöver aktiviteter i spåret finns 15 olika pass att välja på i gymnastiksalen varje vecka.
– Vi har innebandy, bordtennis, fotboll, box, step, crossfit, bollek, rörelselek och gymnastik för stora och små, räknar Elin. Och efter sommaren börjat vi med crossfit och core. Därtill har vi en vandringsdag på hösten, Bankekindsloppet, bakluckeloppisar, tipspromenader, midsommarfirande och julgransplundring. Det är fullt ös hela tiden!
Vi är tillbaka vid utgångspunkten efter att ha promenerat runt spåret. Landskapet öppnar sig och doften av fuktig granskog och mossa skingras. En gammal och något vinglig skylt talar om att sommarslingan är 1 720 meter lång totalt, och vinterslingan 2 200. Återstår knappt 500 av sommarslingan att göra i ordning alltså, men det blir ett nytt projekt som skjuts lite på framtiden. För det krävs ytterligare pengar.
– Men nu vet vi ju hur man gör så kommer vi väl igång lär det gå fortare, säger Kristian Petersson.
Har ni döpt spåret?
– Nja, någon nämnde Hallonspåret. Det passar bra för det växer hallon överallt här.