Springer på blodigt allvar

Tillsammans lämnar de över 15 liter blod om året. Under torsdagen springer de Blodomloppet för att få fler människor att blotta sina ådror.

Löpande blodgivare. Enisa Deumic förevigar Blodtappens två första blodgivarlag genom tiderna. Lag ett: Jörgen Lindblom, Michael Carlsson, Goran Madura och Mathias Holmgren. Lag två: Seija Bäcklund, Karin Åkerman, Camilla Rehn och Annika Petersson. En medlem i vardera lag saknas.

Löpande blodgivare. Enisa Deumic förevigar Blodtappens två första blodgivarlag genom tiderna. Lag ett: Jörgen Lindblom, Michael Carlsson, Goran Madura och Mathias Holmgren. Lag två: Seija Bäcklund, Karin Åkerman, Camilla Rehn och Annika Petersson. En medlem i vardera lag saknas.

Foto: Jeppe Gustafsson

MOTION2015-05-21 09:00

Seija Bäcklund är en av löparna i de båda blodgivarlagen från Blodtappen i Östergötland. Fem kvinnor i det ena, fem män i det andra.

För 25 år sedan var hon med om en akut operation.

– Jag vaknade upp och hade fått en massa blod som någon hade gett. Då började jag reflektera. Det funkar bara om någon ger, säger Seija Bäcklund.

Tio år och två barn senare började hon själv lämna blod och har så gjort sedan dess.

Målsättningen för de samlade löparna är vitt skilda. Medan en promenerar joggar andra de fem kilometrarna. Någon tävlar mot sig själv och ytterligare en ska under 45 minuter på milen. Men en sak har de gemensamt och det är att de alla regelbundet ger blod. Kvinnorna tre gånger om året och männen fyra.

– Tillsammans har ni lämnat blod 220 gånger och varje påse kan rädda tre liv, säger Enisa Deumic, kommunikatör på Blodtappen.

Det är första gången blodgivarna träffar sina blivande lagkamrater och flera nickar imponerat.

– Vilka hjältar vi är! utbrister löparen Camilla Rehn.

I år är också första gången som Blodtappen bjuder in sina blodgivare för att springa tillsammans i lag.

– De ska vara synliga, utan dem hade vi inte fått möjligheten, säger Enisa Deumic.

De flesta har sprungit Blodomloppet förut och skulle ha gjort det på egen hand även i år om inte inbjudningen hade dykt upp. För Goran Madura, som saknade ett lag att springa med, kunde det inte ha blivit bättre.

– Det passade som handen i handsken, säger han.

Lagkamraten Mathias Holmgren instämmer.

– Springa hade jag gjort ändå, men nu tyckte jag att det var kul att springa med blodgivarna, säger han.

Blodgivarna har alla sina egna skäl till varför de ger blod. Annika Petersson jobbar på blodcentralen och ser behovet dagligen.

– Kan man så ska man, säger Goran Madura.

Andra ser det som ett hälsotest och Jörgen Lindholms höga blodvärde fick hans läkare att rekommenderade honom att bli blodgivare. En bekant till Karin Åkerman kunde inte opereras på grund av blodbrist.

– Då vaknade jag till liv, säger hon.

Alla motiv godtas även om samtliga inte är fullt lika nobla.

– Sen har man ju ett och annat glas, säger Michael Carlsson med ett skratt.

Förra året sprang 13 190 personer Blodomloppet i Linköping. Nästan lika många är redan anmälda till årets tävling och av dem är 1 678 blodgivare. Loppet i Linköping arrangeras av IK Akele och Blodtappen i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!