Pernilla får cancersjuka att träna: "Okej att krypa"

Drygt 75 000 svenskar drabbas varje år av någon form av cancerdiagnos. Långt ifrån alla hör talas om värdet av träning och motion före, under och efter de krävande cellgiftsbehandlingarna.

"Att få känna att man orkar och att det är okej att vara som man är. Det tror jag är jätteviktigt. Sen har ju massvis av forskning bevisat hur viktig träningen är för att orka sin cancerbehandling och komma tillbaka fortare efter den", säger Pernilla Sandström, fysioterapeut och den som håller i Friskis & Svettis cancerträning.

"Att få känna att man orkar och att det är okej att vara som man är. Det tror jag är jätteviktigt. Sen har ju massvis av forskning bevisat hur viktig träningen är för att orka sin cancerbehandling och komma tillbaka fortare efter den", säger Pernilla Sandström, fysioterapeut och den som håller i Friskis & Svettis cancerträning.

Foto: Erik Winell

Motion och hälsa2024-03-14 12:00

– Det här är något som regionen verkligen borde erbjuda. Nu är det ju bara Friskis & Svettis som står för dessa träningspass och det var egentligen bara en slump att jag fick reda på att det fanns, säger cancerpatienten Anne-Marie Peters samtidigt som hon knyter träningsskorna.

I bakgrunden rullar en lugnare musikslinga, på golvet har Friskis & Svettis Pernilla Sandström och Lotta Utterström börjat ställa i ordning step-plattor, fria vikter och träningsmattor.

– Vi började med det här för ett tag sen. Då var det som en del av ett forskningsprojekt för att studera träningens effekter på välmåendet under cancerbehandlingen. Nu, när själva forskningsprojektet är över, har vi ändå valt att fortsätta, säger Pernilla.

undefined
Pernilla Sandström instruerar eftermiddagens pass som består av både kondition och styrka. "Det är så viktigt för att orka. Första gångerna kanske det var tufft att ta sig hit med all trötthet men nu vet man att det är så bra för en", säger en av dagens deltagare.

Cancerfonden uppskattar att upp emot var tredje svensk någon gång i livet drabbas av cancer. Trots att det är så många, och trots att träning bevisats vara en viktig del för att klara av cellgiftsbehandlingar och dess biverkningar, är träning inte en självklar del av vårdbehandlingen.

Inte än.

– Sjukvården har börjat arbeta med fysisk träning på recept men det är långt ifrån klart. Vi försökte att få med oss regionen för att stötta de här träningspassen och kanske få fler att komma hit och träna, men det tog sån tid så vi har marknadsfört allt genom våra egna kanaler, säger Friskis & Svettis verksamhetschef, Lotta Utterström.

undefined
"Vad man kan önska är ju att patienterna skulle kunna få en remiss att komma hit. Just nu vet jag att Korpen också har specifik träning för cancerpatienter dit en remiss också skulle kunna gå", säger Lotta Utterström, verksamhetschef på Friskis & Svettis i Linköping.

Lyssnar man på några av de som deltar i eftermiddagens träningspass är det klart att det finns enorma hälsofördelar av träningspassen.

– Återkomst. Återkomst till livet. Så skulle jag beskriva vad den här träningen har gjort för mig, säger en deltagare som vill vara anonym.

Anne-Marie Peters fyller i:

– När man har den här tröttheten som man kan få under en cancerbehandling så är det svårt att tänka klart. Att då ha en spikad tid att gå till är jätteviktigt.

undefined
Arkivbild. Cellgifter, som är en del av de allra flesta cancerbehandlingarna, har mängder av tuffa bieffekter. Trötthet, illamående, yrsel och svettningar är fyra av många som gör resan från sjuk till frisk mödosam.

Att träna med andra som också går genom samma tuffa behandling är också viktigt.

– Här vet alla vilken sits man är i. Går man på ett annat träningspass kanske det är annorlunda. Får jag blodtrycksfall eller yrsel här så är det lugnt och ingen som börjar undra om man behöver sätta sig ned en stund, säger Anne-Marie Peters.

Pernilla ska precis dra igång passet och instruerar ett par uppvärmningsövningar. 

– Våra pass är stationsbaserade och det är helt okej att krypa mellan övningarna om man vill.

Träningsgruppen brister ut i ett skratt. Skratt, och inom kort endorfinkickar som kan vara nog så viktiga i en period av oro, illamående, svettningar, yrsel och inte minst en tung hjärntrötthet.

Tillägg: Regionen erbjuder träning för cancerpatienter. För patienter som inte kan ta sig till Friskis & Svettis eller annan träningsanläggning så erbjuds pass på regionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!