Aktiv Student är ett koncept som drivits sedan 2010 för att främja hälsan hos svenska studenter.
Men när anställda på LiU började ”smyganmäla” sig för att få ta del av träningen, ja då insåg hälsocoacherna i Campushallen att det var dags att starta ännu ett projekt.
Aktiv Student är ett nationellt projekt som pågått i sex år med hjälp av medel från Allmänna arvsfonden. Målet är att nå en beteendeförändring som leder till ett hälsosammare liv hos studenter som inte är vana att träna.
Bland annat får var och en som anmäler sig ett anpassat schema med två–tre aktiviteter per vecka. Det kan vara olika träningspass eller föreläsningar i aktuella ämnen.
"Smart utformat"
Projektet har slagit mycket väl ut. Resultaten bland studenterna i Linköping och Norrköping har varit goda. Så goda att alltså även lärare och övriga anställda på Linköpings universitet (LiU) har visat intresse och vill vara med.
Bättre betyg kan man väl knappast få?
– Nej, absolut inte, säger Gunilla Jonsson.
–Det här är ett mycket smart utformat program som passar många.
Gunilla är personlig tränare och friskvårdsansvarig. Hon samarbetar med flera andra anställda på Campushallen för att utforma olika hälsoprojekt och tillsammans skapade de ”Aktiv LiU-anställd 2015”.
Projektet pågick i 24 veckor under våren och har nu utvärderats.
– 87 personer deltog, betydligt fler än vi trott, fortsätter Gunilla.
Deltagarna erbjöds två träningspass i veckan och därtill en hälsopromenad med coachning.
Det innebär att Gunilla eller någon av de andra coacherna promenerade med på utflykten för att samtidigt kunna svara på personliga frågor och funderingar om träning och rörelse.
– Det kan handla om precis vad som helst, säger Gunilla.
– Någon kanske har ont i en axel och funderar på hur hon eller han kan sköta träningen, någon undrar över vad man har på sig i gymmet och någon annan hur man tränar med diabetes. Till exempel.
Sluten grupp
Alla som anmälde sig erbjöds ett inledande konditionstest för att lättare kunna följa sina reslutat.
– Tanken med alltihop är att få deltagarna att få upp ögonen för olika former av träning som de kanske inte skulle prova på egen hand. Det kan vara gruppass med svårtydda namn, någon bollsport kanske, eller styrketräning med maskiner som verkar konstiga, säger Pia Carlsson, verksamhetschef på Campushallen.
– Gruppen är helt sluten och det kan vara en trygghet att veta att ingen ny kommer in.
Alla aktiviteter inleds med mycket noggranna instruktioner av rörelser och eventuella redskap. Ingen ska känna sig osäker.
I år startade en ny grupp med 27 personer anmälda.
Det är betydligt färre än i fjol, men Gunilla Jonsson är inte fundersam.
– Förra året fanns ett uppdämt behov och då var gruppen väldigt stor. Det här är ganska lagom. Tillsammans monterar vi ner trösklarna som många känner att de måste ta sig över för att börja träna.
– Förhoppningen är att deltagarna ska hitta in i vårt ordinarie träningssortiment och känna ”aha, det här passar mig”.
Fixar nackproblem
Sedan konceptet blivit känt har fler företag tagit kontakt med hälsocoacherna på Campushallen.
Ett företag beskrev till exempel att de anställda har problem med nackarna till följd av enformigt arbete vid datorerna och önskade ett träningsprogram för att stärka just axlar och nacke.
– Det är inspirerande att kunna hjälpa till, säger Gunilla.
– Vi har märkt att vi blir allt färre på de gemensamma träningspassen mot slutet av projektet, i stället möter vi deltagarna här i lokalerna när de är på väg till olika gruppass som de bokat på egen hand. Det är härligt för det betyder att vi har uppnått precis det mål vi siktar mot, säger Gunilla.