Vi guidar till de bästa motionsspåren

Vilket motionsspår i Linköping är bäst? Vi testade tio av kommunens spår, för att försöka ta reda på det.

"Det är långt till andra änden", tycks Valle tycka när vi knallar iväg i Olstorps motionsspår. Under två dagar testade vi tio olika spår och det står klart att alla kan hitta sin egen favorit. Det gjorde vi.

"Det är långt till andra änden", tycks Valle tycka när vi knallar iväg i Olstorps motionsspår. Under två dagar testade vi tio olika spår och det står klart att alla kan hitta sin egen favorit. Det gjorde vi.

Foto: Peter Calén

Motion & hälsa2020-04-05 08:00

Att få ett givet svar på den frågan går givetvis inte. Det beror på vilka förväntningar man har. Om man är en löpare som tränar för något lopp i höst, eller bara vill ha en mysig promenad ute i friska luften.

Vår testpanel bestod av undertecknad, 53 år, och blandrashunden Valle, 10 år. Ingen av oss hade besökt något av spåren tidigare utan gick ut med helt blank papper. På flera ställen fanns olika spår att välja på, men vi höll oss till de som var runt 2,5 kilometer. 

Här är våra intryck:

Olstorp, 2,5 km:

Kuperat är ordet. Det började ganska lugnt och lite nerför de första 600 meterna, men sen. Sen började det gå uppför, nerför, uppför, nerför. Väldigt bra underlag av träflis, som på sina ställen visserligen kanske var lite för generöst ditlagt så det blev halt, men varför klaga? Inga problem att hitta hit, stor parkeringsplats och tydliga skyltar.

Malmslätt, 2,5 km:

Stor och tydlig skylt när man väl kom fram till spåret vid fotbollsplanen, inga skyltar på vägen dit dock. Spåret var förhållandevis platt, en och annan liten knöl att ta sig över men annars väldigt behagligt att gå. Även här lite mycket träflis på sina ställen, men det blir nog bättre med tiden. Plus också för att det fanns flera bänkar utsatta om man vill sitta en stund och lyssna på fågelkvitter.

Vikingstad, 2,3 km:

Om jag inte vetat att jag skulle köra till fotbollsplanen, parkera vid Valkebobadet och gå igenom en tunnel hade jag aldrig hittat spåret. Usel skyltning fram. Däremot bra skyltat på spåret med avstånd var hundrade meter. Fint underlag, platt spår utan backar, behagligt att gå. Ett klart minus dock för att det inte fanns en enda papperskorg längs spåret så att jag som hundägare fick bära min fyllda påse i drygt två kilometer.

Lambohov, 2,3 km:

Det har man lyckats gömma bra. Ingen naturlig start- och målplats, ingen parkering. Jag vet fortfarande inte var spåret börjar och slutar. Känns som ett spår som boende i området tar sig till hemifrån, kutar eller går ett varv och sen återvänder hem. Platt och ganska öppet på sina ställen vilket gjorde att motvinden bitvis bet rejält i kinderna.

Vidingsjö, 2,5 km:

Gott om parkeringsplatser vid det stora motionscentrumet, förstås. Flera olika vägar att välja på. Elljusspåret platt till en början, platt de sista 500 meterna. Däremellan många små korta knölar att ta sig över vilket höjde flåset rejält emellanåt. Underlaget mestadels bra, skulle behöva lite mer träflis på sina ställen där det var rätt så geggigt.

Rydsskogen, 2,5 km:

Skyltat ända från Malmslättsvägen, går inte att missa. Gott om parkeringar och mycket liv och rörelse i området. Lugnt ute i spåret dock, man hör stadspulsen en bit bort, men också fågelkvittret i spåret. Den enda backen att nämna kom direkt, så efter 100 meter är man av med den. Många ekorrar, om det inte var samma två som sprang runt och kikade på oss så såg vi sex stycken i par som busade i träden. Sviktande underlag, behagligt.

Åbysäcken, 2,9 km:

Jädrar i havet! Det här var ingen runda för en behaglig söndagspromenad i lugn och ro. Otroligt kuperat, man fick knappt en stunds vila mellan backarna. Mer ett spår för löpning och backträning, då passar det här utmärkt. Underlaget på sina ställen i topp, framförallt runt stadion. Ute i spåret inte lika fint överallt. En tuff runda och ett bra träningspass för benen, helt klart.

Tallboda, 2.2 km:

Parkering? Fanns ingenstans. Hittade till slut en villagata att stå på. Precis som Lambohov ses nog det här som områdets motionsspår. Antal backar: två. Annars platt och behagligt. Underlaget; nja, här fanns en del att göra. Riktigt geggigt och kladdigt på ett ställe och tjockt med grus av typ singel på sina ställen. Avsaknad av papperskorg utmed vägen även här.

Linghem, 2,3 km:

Kanske det nyaste motionsspåret av dem vi besökt. Såg i alla fall ut så. Brett spår hela vägen, några små stigningar att ta sig över. Underlaget är jämnt och bra, med singelgrus är inte min favorit. Jag gillar mer träflis, mjukare och tystare att knalla på. Minustecken även här för avsaknad av papperskorg, hundpåsen fick följa med 2,1 km. Plustecken för att det fanns en hundrastgård precis intill, där sticker Linghem ut.

Askeby, 2,3 km:

Det charmigaste men absolut mest undangömda motionsspåret. Fanns inte en enda skylt nånstans och bara tack vare en dålig karta på kommunens hemsida och hjälp av en förbipasserande dam hittade vi fram. Ett spår utan belysning, mer en upptrampad stig som använts i många år och som sköts fint. Ingen vägvisning dock, fick chansa vilt för att komma runt. Vid ett ställe kom vi till en T-korsning, valde höger och det blev rätt. Om vi valt vänster vete tusan vart vi hamnat. 

I Malmslätt hade Elsa, okänd ålder, ett gott budskap till att som besöker spåret.
I Malmslätt hade Elsa, okänd ålder, ett gott budskap till att som besöker spåret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!