"Vi fick lägga ner den tanken"

Om några veckor presenterar Vätternrundan den nya banan för loppet. Och en idé som diskuterades var att köra åt andra hållet.

Vätternrundan kommer få en ny sträckning nästa år och arrangören jobbar febrilt med de sista detaljerna.

Vätternrundan kommer få en ny sträckning nästa år och arrangören jobbar febrilt med de sista detaljerna.

Foto: Jeppe Gustavsson/arkiv

Motion & hälsa2019-11-08 12:00

Det bekräftas av vd Gunilla Brynell-Johansson:

– Det diskuterades som ett alternativ, men av säkerhetsskäl fick vi lägga ner den tanken.

Vätternrundan startade 1966 och även efter högertrafikomläggningen 1967 så fortsatte man att åka norrut från starten i Motala. Det var först 1974 som loppet bytte riktning.

Nu, när arrangören av säkerhetsskäl letar efter en delvis ny sträckning, fanns funderingar på att återigen starta norrut. På så sätt skulle man undvika den stora anhopningen cyklister på riksväg 50 från Brattebro ner till Medevi under lördagen, en sträcka som många upplevt som väldigt riskfylld.

Brynell-Johansson:

– Men att vända på loppet skulle betyda väldigt många vänstersvängar där vi tvingas korsa vägen och det ställer till en mängd problem som vi anser för svåra att lösa. 

Det sista året som loppet åktes åt det hållet var 1973, då med 3 845 startande.

– Det medförde säkerligen en del utmaningar även då men idag, med över 19 000 startande i år, så har vi en helt annan trafiksituation. Därför har vi lagt ner det alternativet.

Man arbetar istället febrilt vidare med de alternativ som finns kvar.

– Vårt mål är att göra en ännu säkrare och dessutom vackrare bana så att fler cyklister vill göra sin första runda eller komma tillbaka till oss och känna att vi gjort vårt yttersta för att göra en så behaglig och säker upplevelse som möjligt. Vi jobbar nära Trafikverket i den här frågan för att ta hänsyn till alla trafikanter som ska samsas på våra vägar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!