Tusentals kartor delas ut i friskvårdssatsning

Upptäck nya platser och tävla om priser. Konceptet "Hittaut" har kommit till Linköping: "Oavsett rörelseförmåga kan alla vara med", säger projektledaren Inger Gustås.

Initiatiativtagarna till att "Hittaut" kommit till Linköping. Från vänster: Inger Gustås, Eva Lindstén, Malin Marmelid, Sören Nilsson Påledal och Maria Lillieström.

Initiatiativtagarna till att "Hittaut" kommit till Linköping. Från vänster: Inger Gustås, Eva Lindstén, Malin Marmelid, Sören Nilsson Påledal och Maria Lillieström.

Foto: Karl Edgren

Motion & hälsa2020-04-22 11:00

Mitt i centrala Linköping, intill Rosenkällasjön i söder eller i Rydskogen i norr. Från och med den 27:e april kan man i exempelvis dessa områden stöta på aluminiumstoplar eller plastbrickor märkta med en rosa dekal. 

Dessa stolpar är inget mindre än checkpoints som representerar friskvårdssatsningen "Hittaut" som nu kommit till Linköping. 
– Själva konceptet har funnits på andra orter under tio år, men aldrig i Linköping. Vi är jätteglada att det äntligen kommit hit, säger projektledaren Inger Gustås. 

Själva idén "Hittaut" är framtagen av Svenska Orienteringsförbundet och arrangeras ideellt av lokala orienteringsföreningar. I Linköping är det Stjärnorps SK, OK Roxen och Linköpings OK som håller i trådarna.
– Huvudsyftet är friskvård. Men vi vill även gärna få nytt folk till våra föreningar. Tycker man detta är kul så kan orientering vara nästa steg, säger Malin Marmelid, marknadsföringsansvarig. 

undefined
131 checkpoints som denna kommer finnas utplacerade över stora delar av Linköping. Från innerstad till skogmiljö.

Men vad är då "Hittaut" för ett koncept? 
Jo, med hjälp av en karta, som kan tillhandahållas både i pappersform och digitalt, kommer man kunna hitta sin väg fram till utmärkta checkpoints. Dessa checkpoints kan vara utplacerade i skogs-, stads- eller parkmiljö. 

Det finns checkpoints i fyra olika svårighetsgrader, grön, blå, röd och svart, där grön är lättast och svart svårast.
– Ibland kan checkpointen vara svår att finna men till sin hjälp har deltagaren en checkpointsbeskrivning som anger vad man ska leta efter för föremål. Till exempel trappräcket, lyktstolpen, stenen eller gropen, säger Inger Gustås. 

Fram till att deltagarna hittar en checkpoint är det i princip samma koncept som klassisk orientering, utöver att det inte går på tid. Men när man väl hittar en checkpoint väntar ett unikt moment. På checkpointstolpen finns en siffra som motsvarar nummermarkeringen på kartan, vilket visar om du hittat rätt helt enkelt. 

Men sedan finns även en bokstavskod bestående av en eller två bokstäver. 
– Bokstavskoden registrerar man vid aktuell checkpointsiffra i kartvyn på hemsidan eller i appen. När man registrerar checkpoints är man automatiskt med i utlottningen av fina priser, berättar Inger Gustås. 

Konceptet går även ut på att vem som helst, på vilket sätt som helst ska kunna ta sig fram till checkpointsen. 
– Våra tillgänglighetsanpassade checkpoints är märkta med en hjulsymbol. Dessa checkpoints är placerade längs asfalterade eller hårt packade grusvägar för att vara tillgängliga för dem med till exempel barnvagn, rullstol, permobil, rullator eller cykel, säger sponsoransvarig Eva Lindstén. 

undefined
Vid varje checkpoint finns en kod som registreras i appen eller på hemsidan där deltagare har chansen att vinna priser i utlottningar.

Under vecka 18 kommer totalt 82 000 papperskartor att delas ut till hushållen i Linköping. Kartan kommer sträcka sig från Rydskogen ända ner till Rosenkällasjön. Det kommer även finnas kartor med checkpoints i Sandvik, Berg och Olstorp (Ljungsbro). 
Till en början kommer det finnas 100 utplacerade checkpoints, men slutsiffran kommer landa i 131.

Säsongen för "Hittaut" i Linköping varar mellan 27 april till 30 oktober och i framtiden är tanken att andra delar av kommunen ska vara med. 
Med tanke på corona-situationen hoppas arrangörerna att detta ska ge genomslag direkt. 
– Man ser hur mycket fulla parkeringar det är nu vid olika vandringsleder. Vi och Linköpings kommun, som är huvudsponsor, vill att deltagarna ska få "aha-upplevelser" i jakten på checkpoints, avslutar Malin Marmelid. 

Hittaut

• Hittaut ägs av Svenska Orienteringsförbundet och arrangeras ideellt av lokala orienteringsföreningar.
• 2020 finns Hittaut på 55 orter runt om i Sverige.
• 2019 var det 43 700 registrerade deltagare, en ökning med nästan 15 000 personer jämfört med 2018.
• 1,8 miljoner checkpointsregistreringar genomfördes under 2019. 
• Mediandeltagaren i Hittaut är ute minst en timme vid tio tillfällen. Ihopräknat med antal deltagare 2019 blir det 437 000 Hittaut-timmar. 
Källa: Hittaut/Svensk Orientering. 

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!