Flera av Sveriges stora motionslopp har tvingats till stora omställningar i år. Däribland Göteborgsvarvet och Vätternrundan som kom att ske virtuellt. Nu blir även Linköpings stora löparfest, Blodomloppet, distanserat.
– Vi kommer inte att använda en app eller liknande som exempelvis Göteborgsvarvet. Ett av huvudsyftena med Blodomloppet är att få folk att ut och röra på sig. Sen om du vill vara med i resultatlistan kan du ta en skärmdump eller liknande och skicka in, berättar Per Lindh, Tävlingsledare för Blodomloppet i Linköping.
Ida Norrström, Blodgivarsamordnare på Region Östergötland fyller i:
– Ett ytterligare syfte med loppet är att uppmärksamma blodgivning och behovet av blod. I Sverige behövs en blodpåse i minuten dygnet runt inom sjukvården och blodgivarna blir tyvärr färre och färre.
Loppet som årligen lockar cirka 13 000 deltagare sköts till en början från den 28:e maj till den 27:e augusti. Men i och med att coronapandemin är fortsatt närvarande blir det nu ett distanserat lopp. Ett lopp där motionärerna får välja att gå, jogga eller springa sina fem eller tio kilometer någonstans i Östergötland.
– Vi förstår att vi inte kan erbjuda samma upplägg som tidigare år. Därför har de som anmält sig innan den 12:e mars fått chansen att få pengarna tillbaka. Sen vill vi ju givetvis att motionärerna ändå väljer att delta, i dagsläget har vi cirka 500 som är anmälda.
– Väljer man att delta går det att beställa årets funktionströja, medalj och nummerlapp och få den hemskickad innan loppet.
För arrangörsklubben av Linköpingsloppet, IK Akele, är Blodomloppet en viktig intäktskälla men Lindh avslutar med att berätta att verksamheten inte står och faller med årets lopp.
– Visst har vi väldigt lite intäkter i år men samtidigt har vi inga jättestora utgifter. Det gör att det är ganska lugnt för oss.
– De intäkter vi får från Blodomloppet brukar gå till att subventionera resor till olika tävlingar, där är det relativt lätt att göra nedskärningar i tider som dessa när det inte är några lopp.
– Det är jobbigare för Blodomloppets övergripande organisation (Föreningen Blodomloppet Sverige) som arrangerar loppen runtom i Sverige. Det är en del överhängande kostnader, i form av tröjor, medaljer och så vidare, dessa är redan beställda men nu kommer de inte att användas, avslutar Lindh.