Expertens råd: Så kommer du igång med vinterlöpning

Spring ihop med kompisar och klä dig så att du fryser lite i början. Det är några av råden ultralöparen Per Åhlin ger dem som vill komma igång med vinterlöpning.

Per Åhlin på fälten intill Ullstämmaskogen söder om Linköping.

Per Åhlin på fälten intill Ullstämmaskogen söder om Linköping.

Foto: Peter Calén

Motion & hälsa2021-01-18 19:00

Coronapandemin, och begränsningarna för olika träningsanläggningar, har gjort det svårare för oss alla att träna.

Springa utomhus går däremot bra och det gör också många.

Men vi som inte gör det, hur ska vi tänka för att ta steget och komma ut och springa på vintern?

Vi vände oss till Per Åhlin, ultralöpare med många år bakom sig i NocOut och platschef för Runacademys löpargrupp i Linköping. 

Här ger han sina bästa råd om kläder, skor, väder, vägval och mentalitet.

VÄDER

– Här på våra breddgrader blir det ju inte så kallt , men man bör undvika att springa intervaller utomhus när det är riktigt kallt. För mig kanske den gränsen går runt tio minusgrader, men för en annan person kanske det är vid fyra-fem minusgrader. Det gäller att vara lyhörd och lyssna på kroppen. 

undefined
Ibland använder Per Åhlin löpardamasker för att inte få ner snö i skorna.

KLÄDER

– Du ska tänka på att du blir varm snabbt på rundan. Det är vanligt att man klär sig för varmt. Om man fryser lite första kilometern så brukar man vara perfekt klädd.

– Jag fryser lätt om händerna och därför har jag fingerlöparhandskar med ett tumvanteöverdrag. Fodrade vinterlöpartajts är också bra att ha, men det funkar även bra med långkalsonger under de vanliga tajtsen eller byxorna. 

– På överkroppen kommer man långt med en tjockare underställströja och en inte alltför tunn löparjacka. Kolla gärna vinden innan löpturen för den gör mycket för hur kylan känns. En blåsig dag kan det vara klokt att springa i skogen. Det är också viktigt att synas den här tiden på året, så ha reflexer. 

undefined
Per Åhlins dubbskor.

SKOR

– Om det är isigt så är det bra att ha dubbar. Det finns speciella vinterlöparskor med dubbar, men det går också bra att sätta ett par vanliga broddar på sina vanliga löparskor. Det finns också dubbar som man kan skruva in i sina befintliga skor, de kostar inte så mycket.

Är de här alternativen lika bra?

– Du får det du betalar för. Det finns skotillverkare som är specialister på att göra skor med dubb och de är bäst. Men för den vanliga motionären räcker det bra med ett par broddar. En fördel med broddar är även att du kan ta av dem under löprundan om du märker att de inte behövs.

undefined
Per Åhlin framhåller att det i Linköpingsområdet finns många sopsaltade cykelbanor, som den på bilden, att springa på.

LÖPVÄG

– I Linköping har vi förmånen att ha många mil av prioriterade cykelvägar som sopsaltas. Där klarar man sig nästan alltid utan dubbade skor. I nedtrampade motionsspår kan det vara isigt och svårt att springa utan dubbar. På grusvägar går det ofta utmärkt utan dubbar.

MENTALT

Men hur ska jag komma över tröskeln och verkligen ta mig ut?

– Se till att ha sällskap. Löpning är ju en av sporterna som har påverkats minst av pandemin. Det går bra att springa på ett smittsäkert sätt om man håller avstånd till varandra. Så en fast tid i veckan, då man ses och springer, är ett bra råd.

– Det är också bra att sätta upp mål för en själv. Att du ska springa x antal gånger i veckan eller x antal kilometer i veckan. Jag tycker det är roligt att föra träningsdagbok. Det finns mängder med appar och plattformar som är bra hjälp för det. Runkeeper och Strava är två av de populäraste. Alla träningsklockor har egna träningsdagböcker.

Varför älskar du löpning?

– I början var det den snabba utvecklingen, det inspirerade mig mycket. Nu är det mest det sociala. Jag har träffat så många nya vänner, och min sambo, genom idrotten och löpningen. Idrotten är vårt sätt umgås. 

– Jag tycker också om att lära känna mitt län så jag åker runt mycket i Östergötland och springer i olika naturområden.

Elljusspår i Östergötland

Här finns några av elljusspåren i Östergötland:

Kinda: Kisa, Rimforsa, Horn.

Linköping: Vidingsjö, Åbysäcken, Malmslätt, Linghem, Ryd, Olstorp, Vikingstad, Tallboda, Stjärnorp, Sturefors, Bankekind, Ulrika.

Mjölby: Vifolkavallen, Lundbyvallen, Skänninge, Mantorp, Väderstad, Västra Harg.

Motala: Råssnäs, Fålehagen och Borensberg.

Vadstena: Rismarken, Borghamn.

Åtvidaberg: Humpa, Grebo, Björsäter.

Ödeshög: Skönatorpet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!