Motalas störste simtränare har gått bort

Motalas störste simtränare, Sven-Arne Selling har gått bort. Han blev 76 år gammal.

25 mars 2019 16:00

– Jag minns honom med ett stort leende. Det var en tuff och hård tränare, men som alltid hade glimten i ögat och såg till att vi hade roligt även om vi tränade hårt.

Johanna Sjögren, tidigare Forsberg, är idag ordförande för Motala Simsällskap. I sina egna aktiva år ingick hon i den starkaste grupp simmare som föreningen haft med Pelle, Anders och Mikael Holmertz, Henrik Leek, Ann-Charlotte Brodén och några till.

– Att få vara en del av den gruppen, under Sven-Arnes ledning, var en stor förmån. Både för mig som idrottskvinna men också som människa. Det fanns, och finns även nu, en mentalitet i föreningen där det var viktigt att alla tog hand om varandra. Tjejer och killar tränar ju alltid ihop, på den nivå man befinner sig, och det var en väldigt fostrande miljö. De äldre såg till att ta hand om de yngre och lärde dem hur det skulle gå till. Det blev som min förlängda familj där Sven-Arne var den som såg till att hålla ihop alltihopa.

Sven-Arne Selling engagerades som MSS-tränare i samband med att simhallen och Mariebergsbadet stod färdigt i början av 70-talet. Han var själv aktiv simmare och simhoppare i MSS på 50-talet men när han gick över i tränarrollen lät inte framgångarna vänta på sig. När Pelle Holmertz blev svensk mästare 1979 och senare tog OS-silver 1980 var det startskottet för ett decennium långt simunder i Motala och det var mycket Sven-Arne Selling förtjänst.

Efter ytterligare några år gjorde Anders Holmertz entré i bassängerna vilket resulterade i mängder av mästerskapsmedaljer. I Anders prissamling finns bland annat fem OS medaljer, EM och VM-guld. Därtill kan läggas 86 guldmedaljer från Senior-SM och under hela Anders långa karriär var styvpappa Sven-Arne hans huvudtränare.

Sven-Arne var även en framgångsrik landslagstränare. Han var med på fyra OS och hade ansvaret för det framgångsrika herrlaget som vann VM-guld 94 och tog två OS-silver 92 och 96.

– På något sätt ska vi hedra minnet av Sven-Arne, men än så länge är det här så nytt så vi måste samla oss och fundera på hur vi ska göra det, säger Johanna Sjögren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Calén