Motalakillen i drama på Kebnekaise

Johan Edvall har besegrat ännu en bergstopp. Denna gång sydtoppen på Sveriges högsta berg Kebnekaise. Det var inte utan dramatik.

20 september 2016 11:10

– Det här är något jag alltid velat göra. Nu kan jag bocka av det berget. Väldigt vacker natur, säger Motalakillen.

Johan Edvall, "Smögen" kallad, säger att han klarade sig upp till den 2097,3 meter höga toppen på ett odramatiskt sätt. Han gick tillsammans med Rickard Rodensjö från Stockholm och ett par vandrare till. Rodensjö har han tidigare bestigit Europas högsta berg Elbrus i Kaukasus och Afrikas högsta berg Kilimanjaro ihop med.

Men faktum är att det var ett drama. Gruppen gick först östra leden över en glaciär, men tvingades vända om 40 minuter från mål. Det blåste storm, 24 meter per sekund.

– Man är ganska utsatt där uppe. Det är en lång och tuff vandring, men det var ändå rätt lugnt, säger han.

Det blev en vilodag i tält för att vänta ut ovädret och när det lugnat ned sig gick gruppen i stället på västra sidan och nådde sydtoppen efter dryga tolv timmar.

– Sydtoppen är 30 centimeter högre än nordtoppen, men den smälter och är nog inte högst nästa år. Därför var det skönt att göra bestigningen nu, säger Johan Edvall.

Bergsbestigarna Edvall och Rodensjö är båda fallskärmshoppare och efter två lag-VM-silver i formation i Västerås i somras bildar de nu landslag i höst. Världscupen i Polen inomhus i vindtunnel väntar.

Att de är med i landslaget gör sannolikt att deras nästa etapp, den tredje, i att bestiga världens sju högsta berg, det högsta på varje kontinent, försenas ett år. Det var tänkt att de skulle ge sig på Aconcagua i sydamerikanska Anderna nu i vinter.

– Men vi hoppas att det ska bli av, först Aconcagua och sedan Nordamerikas högsta berg Dinali i Alaska. Men det kostar pengar, 300 000 per berg och sedan kanske 600 000 om man ska ta Everest, så det är nog bra att hitta lite sponsorer, säger Johan Edvall.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius