Både IFK Motalas allsvenska bandylag och Maif Hockey i division 1 visar betydligt sämre siffror i år jämfört med i fjol.
IFK:s snitt så här långt i serien, efter fem hemmamatcher, lyder på svaga 707 åskådare.
Det är sämst i hela bandyallsvenskan.
Maifs siffror är heller ingen rolig läsning:
Lagets elva hemmamatcher har i snitt setts av cirka 400 personer.
Corren sammanförde klubbarnas ordförande, Per-Arne Johnsson i Maif och Leif Cederqvist i IFK, för ett samtal om detta.
Det blev förstås en stund med en och annan suck och flera uppgivna axelryckningar.
Men också med en klar inställning att trenden ska vändas och att publiken ska hitta tillbaka till arenaidrotten i Motala.
-- Vi kan inte bara lägga oss ner och dö för att publiken inte kommit hit som vi hoppats. Vi arbetar oförtrutet vidare och försöker på olika sätt få folk till våra matcher, säger P-A Johnsson.
Han anger flera olika orsaker till att publiken svikit laget under första halvan av säsongen.
-- Framför allt tror jag att det stora utbudet av sport på teve är den stora boven. Och det är inte bara ett hot mot oss i hockeyn utan mot arenaidrotten i stort. Folk går i mindre utsträckning på "riktig" idrott när det går att se stora matcher direkt i teve.
För hockeyns del ser han också NHL-strejken som en orsak till att publiken svikit Maif. Mönstret går nämligen igen hos andra klubbar i samma serie som ligger geografiskt nära en stad med ett elitserielag.
-- Strejken hör ökat intresset för att se hockey på elitnivå när många av världens bästa spelare är med. Då väljer folk att lägga sina pengar på att åka till Cloetta Center och se på LHC istället. Samma trend finns exempelvis hos Pantern och Mölndal som har Malmö respektive Frölunda i sin närhet.
En vanlig åsikt hos folk är att det är för få lokala spelare i Maif för att det ska vara intressant att gå och titta. Hur ser du på det?
-- Jag köper inte det alls. På den nivå vi är nu krävs så mycket att det inte går att spela med bara lokala killar. Föreningen har växt väldigt fort både på höjden och bredden och det är först nu som vår ungdomsverksamhet börjar ge frukt. Vi har egna produkter med i varje match även om de inte ännu tillhör de tongivande spelarna, men det kommer.
-- Jag vill också säga att de Mo- talabor som är idrottsintresserade och ändå inte kommer hit går miste om en hel del eftersom det aldrig spelats så bra hockey i Motala som det gör nu.
IFK Motala visar också en tydlig negativ trend och publiksiffran i senaste matchen, 562 personer, är enligt Leif Cederqvist den sämsta på mycket länge.
-- Frågan är om den någonsin varit så låg. Jag såg i något papper att vi hade cirka 600 personer i en match i mitten av 1980-talet men efter det har siffrorna varit betydligt bättre.
Han ser årets nedgång som ett bakslag som, på sätt och vis, kom som en överraskning.
-- Vi trodde nog att vi med vår nya fina läktare skulle få siffrorna att stiga istället.
Leif Cederqvist pekar också på flera orsaker.
-- Vädret spelar förstås roll och jag tycker att serien börjar alldeles för tidigt. I november när vi startar brukar det alltid vara taskigt väder med blåst och regn och så kan serien sluta i mitten av februari när vintern pågår som bäst.
Han ser också NHL-strejken som en orsak till att även bandyn tappar publik. Likaså det digra utbudet på teve.
-- Sen spelar förstås lagets insatser in. Vi har inte börjat serien så bra och det är klart att det påverkar folks intresse. Ett vinnande lag hade lockat mer folk, så är det bara.
Det här påverkar förstås också klubbarnas ekonomi. Båda tappar i publikintäkter mot vad man kalkylerat med men samtidigt ser ingen av dem någon omedelbar fara för den kommande verksamheten.
-- Intäkterna från publiken är förstås viktiga men vi står inte och faller med dem. Sponsorpengarna står för en större del av vår omsättning på cirka 3 miljoner och där måste vi också lägga mycket kraft för att behålla de vi har och skaffa nya, säger P-A Johnsson.
IFK Motalas kärva ekonomi är allmänt känd men Leif Cederqvist menar att klubben inte står och faller med publikintäkterna.
-- Vi har det kämpigt, självklart, men även för oss är stödet från sponsorerna det som väger tyngst när säsongen ska summeras.
Båda är hoppfulla inför framtiden och räknar med att folk ska hitta tillbaka till deras matcher. Leif Cederqvist ser närmast fram emot annandag jul och matchen mot Vetlanda där man gör ett försök att få in mer pengar till klubben.
-- Vi vädjar till alla, även de som har frikort, att betala entré för att stödja oss. Vi gjorde så vid en match i fjol och det gav bra resultat.
-- Sen tror jag att när allsvenskan drar igång efter den 12 januari och matcherna börjar gälla mer kommer folk tillbaka för att se bandy. Nu har det varit en lång sträcka med matcher som inte betytt så mycket eftersom chansen till en plats i elitserien försvann ganska tidigt.
Också Maif ser trots allt ljust på framtiden.
-- Vi är optimistiska och har en aktiv marknadsgrupp som jobbar hårt med detta. Det viktigaste för oss är att fortsätta göra bra arrangemang och att bjuda på bra ishockey.
Något samarbete klubbarna emellan för att få större publik är dock inte aktuellt.
I alla fall inte nu.
-- Vi är öppna för en diskussion men just nu för vi inga såna samtal, säger Leif Cederqvist.
Något som förvånat många bandybesökare är att ishallen alltid är låst under matcherna. Det har IFK Motala bestämt och ordföranden har en förklaring till det.
-- Vi vill inte ha öppet för att då kommer folk inte bara in i hallen utan också ut för att se på bandy gratis.
I dag får de som ska till ishallen gå en bakväg för att komma in, inte genom den stora entrén. Leif Cederqvist menar att risken är stor att folk "lurar" sig in i hallen för att sen gå på bandy utan att betala.
P-A Johnsson däremot skulle gärna se att hallen var öppen för att öka servicegraden under bandymatcherna.
-- De kan värma sig en stund, titta på en hockeyträning och -- inte minst -- använda toaletterna i hallen. Jag tror att en ökad service är lika med mer publik.
Om vi tolkade herrarna rätt kommer en diskussion om detta att fortsätta.