Streck satte stopp för Borens IP

Länsstyrelsen tolkar ett streck på en ritning annorlunda än kommunen och anser att bygget på Boren IP blir tio centimeter för högt. Nu överväger kommunen en ny bygglovsprocess eller en överklagan.

Foto:

Motala2017-05-24 10:35

– Det är jättetråkigt för Boren som drabbas mest av det här, säger kommunens fastighetschef Viktor Broomé.

Kommunens bygglov överklagades av en granne som hade synpunkter på att hans sjöutsikt försvann när kommunen vill bygga nya omklädningsrum i 1,5 plan. Länsstyrelsen som bedömde överklagandet valde dock att mäta på en ritning och fick då väggarna att vara 4,6 meter istället för 4,5 som detaljplanen tillåter. Regelverket säger att man i bygglovshandläggningen ska låta grannar yttra sig om det sker en avvikelse från detaljplanen. Eftersom kommunen ansåg att man inte gjort någon avvikelse så skedde aldrig det. Men länsstyrelsen håller inte med och upphäver bygglovet.

– Det handlar egentligen om hur man tolkar en linje. Vi har angett på flera ritningar att byggnaden skulle bli 4,5 meter, men man är tydligen oense om var marknivå är på ritningen och beroende på hur man då mäter utifrån den här linjen så skiljer det en decimeter, säger Viktor Broomé.

Han menar att länsstyrelsens hantering av ärendet är "lite märklig".

– Man har ju inte prövat den egentliga frågan heller. Det som det varit synpunkter på är ju totalhöjden och att grannens sjöutsikt påverkas. Det har länsstyrelsen inte uttalat sig om alls, säger Viktor Broomé.

Karin Fridell på rättsenheten på länsstyrelsen förklarar att de har kontrollmätt på ritningen och menar att kommunen ska lämna in ritningar som är skalenliga.

– Vi har bedömt att det finns oklarheter och därför har vi mätt, säger hon.

Från länsstyrelsen sida medger man också att man inte prövat själva sakfrågan, det vill säga om hur totalhöjden påverkar grannens sjöutsikt.

– Vi har inte gjort någon sakprövning i ärendet. Det beror på att vi först kontrollerade om man följde detaljplanen och när det visade sig att byggnaden skulle bli 4,6 meter istället så bedömde vi att det var en avvikelse och att ärendet skulle skickas tillbaka till kommunen, säger Karin Fridell.

Frågan blir nu hur kommunen ska gå vidare. Det är inte avgjort än. Ett alternativ är att överklaga länsstyrelsens beslut, men man lutar ändå mer åt att göra om bygglovsprocessen.

– Vi ska prata ihop oss, men en överklagan riskerar att innebära ännu längre fördröjning, säger Viktor Broomé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om