"Vi vill inte bli negativt särbehandlade"

Piraterna säger upp sitt hyresavtal med Motala kommun för Duntebergets speedwaybana. "Vi anser att det avtalet är oskäligt", säger ordförande Conny Svärdvall.

Piraternas sportchef Daniel Davidsson, vice ordförande Magnus Jorheden och ordförande Conny Svärdvall meddelade på onsdagen kommunalråd Mark Henriksson (M) och oppositionsrådet Elias Georges (S) om att de säger upp avtalet för speedwayarenan på Dunteberget.

Piraternas sportchef Daniel Davidsson, vice ordförande Magnus Jorheden och ordförande Conny Svärdvall meddelade på onsdagen kommunalråd Mark Henriksson (M) och oppositionsrådet Elias Georges (S) om att de säger upp avtalet för speedwayarenan på Dunteberget.

Foto: Peter Calén

Motala2023-06-28 15:26

– Vi har varit här några gånger tidigare och försökt få till en förändring av avtalet men det har varit fullständigt omöjligt. Så det fanns inte mycket mer att göra än att säga upp det, säger Piraternas ordförande Conny Svärdvall efter att ha gett kommunalrådet Mark Henriksson (M) beskedet. 

Avtalet, som tecknades 2020, säger att Piraterna ska betala 300 000 om året i hyra för anläggningen och att de även ska sköta och underhålla densamma.

– I det här avtalet är det listat en mängd saker över vad parterna har för åtaganden och de är bara ikryssade på vår sida. Avtalet är väldigt ensidigt och det anser inte vi är skäligt, säger Svärdvall. 

Därför hoppas Piraterna nu kunna få till en omförhandling innan avtalet löper ut till årsskiftet. 

– Det är målsättningen. Vi har hela tiden ansett att det inte behöver vara någon skillnad på att köra en elitseriematch i speedway eller spela en elitseriematch i bandy. Kostnaden borde vara lika. Vår anläggning är också kommunal och vi borde ha samma förutsättningar. Vi vill helt enkelt inte bli särbehandlade. Negativt särbehandlade, säger Piraternas vice ordförande Magnus Jorheden. 

Kommunen har tidigare sagt att nej till omförhandling med motiveringen att ni fått mycket stöd tidigare. Hur ser ni på det?

– Det är vi inte unika om att ha fått. Det har många andra klubbar också fått och där är inte Motala unika. Så ser det ut runt om i Sverige. Kommuner ser ett värde i att ha idrott både på bredden och med spets, säger Jorheden.

Vad händer med Piraterna om kommunen säger nej till att omförhandla avtalet?

– Alla planer utgår från att vi ska komma överens med kommunen. Sen måste man alltid titta på var vi gör om det inte går. För det är inget alternativ att köra vidare med det här avtalet, säger Jorheden. 

Kan ett alternativ vara att flytta in till Sviestad i Linköping?

– Vi har inte sonderat så långt. Men vi har varit i kontakt med dem tidigare och den arenan står fortfarande kvar oanvänd, säger Svärdvall. 

Kommunen förde 2019 diskussioner om låta Piraterna köpa tillbaka arenan. Hur ser ni på det alternativet?

– Det tror jag skulle kunna vara den billigaste lösningen för kommunen på sikt. Men det vore inte den bästa lösningen för oss. Det vore att vi skulle få samma förutsättningar som exempelvis IFK. Då skulle vi få jättemycket tid till annat. Exempelvis till satsningar på ungdomsverksamheten, säger Svärdvall. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!