Ur strikt miljösynpunkt är naturgräs bättre än konstgräs. Det slår Naturvårdsverkets handläggare Julia Taylor fast. Olika studier ger olika besked om vilken påverkan mikroplaster har på miljön, men hon konstaterar ändå:
– Det finns ändå de som pekar på en risk för negativa effekter. Tillsammans med det faktum att mikroplasterna inte bryts ner i naturen så finns det fog för att vilja minska spridningen av plasterna i miljön.
Hon påpekar också att det inom EU pågår en diskussion om granulat. Där finns förslag om att förbjuda dem helt eller sätta låga gränsvärden. I dag finns dock inga regler kring konstgräsplaner, men Naturvårdsverket har lagt ett förslag till regeringen om att införa anmälningsplikt för att få anlägga planerna.
– Då skulle kommunerna få bättre möjligheter att ställa krav, säger Julia Taylor.
Här handlar det om 100 meter från en sjö. Kan det vara ett problem?
– När det är nära vatten blir det en känsligare miljö. Då finns det en ännu större anledning att titta på försiktighetsåtgärder, säger hon.
Det finns åtgärder att vidta som en sarg runt planen, filter i dagvattenbrunnar och möjlighet för spelarna att borsta av sina skor efteråt.
– Är det en känslig miljö kanske man både ska titta på om det finns alternativa platser och försiktighetsåtgärder, säger hon.
Frågor har även väckts kring hälsoperspektivet. Där kommer nu ny lagstiftning som ytterligare reglerar hur mycket av cancerframkallande kolväteföreningar som får finnas i konstgräsmaterialet.