Planen om konstgräs på Borens IP har väckt debatt, men projektledare Marcin Tabisz är tydlig med ambitionen.
– Det är när det uppstår hinder som man hittar nya och bättre lösningar. Jag vill verkligen att det ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt, säger han.
Vilka tillstånd som krävs kring konstgräs varierar om det är en befintlig anläggning som ska utvecklas eller om att bygga en helt ny. Vilken lagstiftning som berörs skiftar också.
Gällande Borens IP är det fastslaget att konstgräs i sig inte kräver bygglov, men miljö- och hälsoskyddsenheten är istället inkopplade i den frågan. Vilka krav som de ställer beror på vilka beslut som tas kring material och där är kommunen inte i hamn än. Just nu har projektledare Marcin Tabisz dialog med 16 andra kommuner om åtgärder dessa vidtagit när de valt gummigranulat och hur det fungerat för kommuner som valt andra material.
– Förutom gummigranulat finns kork, kokos, olivkärnor och saltex som är inplastade sandkulor. Nu tittar vi på det både ur ett fotbolls- och ett miljöperspektiv, säger han.
Om det i slutänden ändå blir gummigranulat behövs beslut om vilka försiktighetsåtgärder som ska vidtas, exempelvis en mur runt planen så att granulatet inte kan försvinna iväg, om uppsamlingsytor att nyttja vid snöskottning, granulatfällor och dagvattenfilter. Åtgärderna kan också ta hand om plastföroreningar från själva planen.
– Blir det en lösning med gummigranulat så tror jag att vi kommer att göra fler åtgärder än vad som egentligen behövts. Vi vill göra vad vi kan för att minska spridningen av plast, säger Marcin Tabisz.
Hur tänker ni kring närheten till Boren som är en dricksvattentäkt?
– Det är inte mitt beslut. Det är ett politiskt ställningstagande, säger han.
Miljö- och hälsoskyddschef Per Linnér konstaterar att de är inkopplade just för att säkerställa att det inte blir en stor miljöpåverkan på omgivningen.
– Beroende på vilka material man väljer krävs olika åtgärder. Vi kommer att följa vilka lösningar som tas fram och vi har möjlighet att ställa krav utifrån miljöbalken, säger han.
Konstgräset kräver inte bygglov, men bygglovsenhetens bedömning är att belysningsstolparna ska prövas av dem.
– Det blir en väsentlig ändring som kan påverka omgivningen. Belysningen möjliggör ju spel vid andra tider och vintertid, säger bygglovssamordnare Jörgen Karlsson.
Inte heller kring belysningen finns något färdigt beslut, men efter önskemål från grannar övervägs nu lösningar med exempelvis fler stolpar med mildare ljus, samt träd och buskar som skärmar av. Även kommunekologen Fia Sundin har kopplats in.
– Vi har pratat om påverkan på fladdermöss och fåglar. Det har inte gjorts någon inventering, men vi tittar på frågan, säger hon.
Vad säger du om den oro som finns kring ljusföroreningar och djurlivet?
– Ett syfte med strålkastarna är ju att kunna spela även på vintern och då är ju inte insekter och fladdermöss så aktiva. Men tillförd belysning kan ha en påverkan och då behöver man vidta åtgärder för att minska den, säger hon.
Gällande ljudet menar Marcin Tabisz att ett stort ansvar ligger på individerna som spelar och på Boren.
– Ljuden från spelet finns redan där i dag, men det är klart att det blir mer och under längre perioder. Men det är svårt att i dag säga hur stor påverkan blir, säger han.
Per Linnér påpekar att om det visar sig bli en störning så kommer miljö och hälsa att agera.
– Då inleder vi en utredning, säger han.
En tänkbar åtgärder då är enligt Marcin Tabisz bullerplank eller en vall. Men det skulle kunna påverka grannarnas utsikt vilket gör att man vill vänta och se om ljuden blir ett problem.
Närboende har även väckt frågor om trafiksäkerheten. Därför har kommunen minskat parkeringen och flyttat den planerade infarten. Vad gäller säkerheten på Borensvägen finns dock inga planerade åtgärder för cyklister.
De boende oroas över att inte involveras i arbetet. Hur tänker ni där?
– Vi vill ha en bra dialog, men vi vet idag inte exakt hur den ska se ut. Vi kommer att informera när vi tagit våra beslut, men om det blir något nytt möte kan vi inte säga nu, säger Marcin Tabisz.
De boende har yttrat sig, men nu tillkommer fler synpunkter. Får de chans att uttala sig igen?
– Nu ligger frågan hos sökande som får göra ändringar och bemöta synpunkterna. Beroende på vilka ändringar som görs kan vi komma att skicka ut det igen till grannarna. Det kan bli lite skriftväxling, säger Jörgen Karlsson.