Alliansen har i sin budget utlovat en konstgräsplan. Borens IP har valt som plats, 6,5 miljoner kronor finns avsatta och projektering pågår. En bygglovsansökan finns inlämnad för parkering och belysning, men är just nu vilande eftersom en del justeringar görs bland annat kring parkeringen.
I bygglovsprocessen tillfrågades de närmaste grannarna. Några synpunkter kom in, men när de närboende börjat diskutera har en rad frågor väckts och fler boende har engagerats.
– De finns flera frågor som verkligen behöver utredas. Men vi har fått höra från kommunen att det varken gjorts eller planeras. Det är det vi motsätter oss mest, säger Fredrik Karlsson.
En huvudfråga för dem är miljöpåverkan. De oroar sig för risken att mikro- och nanoplaster från planen sprids i den omgivande miljön och till Boren som ligger 75-100 meter bort.
– Vi sopsorterar, har skatter på plastpåsar och kommunen har regler om en giftfri förskola. Men samtidigt kan de komma med det här förslaget som kan sprida plasten i miljön och sjön. Det går inte ihop, tillägger Olle Hugsén.
De påtalar att Boren också är dricksvattentäkt för Borensberg och hänvisar till andra kommuner, som Göteborg, där man beslutat att inte lägga konstgräsplaner nära vattendrag just utifrån risken för spridning av plast.
– Det finns expertis om det här. Det är uppseendeväckande att man inte lyssnar på dem eller tillfrågar dem, säger Elin Höckert och fortsätter:
– När vi frågar menar de att det inte är ett miljöproblem, men mikroplast som kommer till Boren kommer att hamna i fiskar, i dricksvattnet och det är där som barnen badar. Det ligger en badplats precis nedanför planerna och ett naturreservat intill.
En annan del där de boende vill ha mer information rör den planerade belysningen. Stora strålkastare som ska möjliggöra spel även kvällar och vintertid ser de som en störningsrisk; dels för dem själva, dels för djurlivet.
– Vi kommer att bli väldigt störda. Här är mörkt på vintern, men det kommer ändras, undrar Olle Hugsén och gruppen drar paralleller till hur mycket belysningen vid isstadion syns över staden kvällstid.
– Det här är ett naturområde med havsörn, mindre hackspett och fladdermöss. De är bara några exempel på rödlistade arter i området, vilket betyder att de är hotade och har svårt att anpassa sig till förändrade miljöer. De riskerar att försvinna med de här ljus- och ljudföroreningarna, säger Ulf Dufwenberg som är fågelskådare.
I Varamon pågår en diskussion om ljud från en padelanläggning vilket stör grannarna. Vid Borens IP oroas de närboende för att den musik som i dag spelas när planen nyttjas under vår- och sommarmånaderna ska bli ett ljudinslag som pågår året om och sent in på kvällarna.
– Vill kommunen hamna i en sådan diskussion till, undrar Fredrik Karlsson och påpekar Boverkets riktlinjer om att göra en olägenhetsbedömning om det finns grannar nära anläggningen.
Ni bor intill en fotbollsplan, får man inte vara beredd på viss störning då?
– Det är ingen som klagar i dag även om vi blir störda i dag. Men vi vet vad vi köpte för tomt. Fast då har det handlat det om några månader om året och inte fram till sen kväll. Det här är en helt annan sak, säger Fredrik Karlsson.
Kommunen har beskrivit konstgräsplanen som en integrationssatsning som kan locka ungdomar från hela staden och lösa speltider för flera föreningar. Men grannarna undrar hur den ökade trafiken ska lösas.
– Det är farligt för ungdomarna som cyklar längs Borensvägen redan i dag eftersom det saknas cykelbana. Hur ska man lösa det med mer trafik, undrar Mikaela Hugsén.
Grannarna skulle vilja veta om man tittat på andra alternativa platser. För deras del löser en placering på grusplanen delar av de problem som de för fram, men långt ifrån allt.
– Men det är svårt att se en sämre placering än den som de tänkt nu, kopplat till miljö, hälsa och djurliv, säger Sebastian Rylander.
Det finns också en oro för att kommunen inte ska pröva alla frågor, exempelvis miljön, ordentligt och att de inte ska få en ny chans att yttra sig.
– Det vore katastrofalt. När vi fick frågan första gången var det många som inte förstod vilka förändringar det här skulle innebära. Vi fick ingen beskrivning av vad som skulle göras. Det handlar om året-runt-verksamhet och betydligt fler timmar än i dag, säger Ann-Sofie Pal som också tycker att fler grannar i närområdet borde ges rätt att uttala sig.