”Det blir för allvarligt – för tidigt”

För lite idrott i skolan och för höga krav från idrotten i föreningslivet. Det menar några av eleverna på Platengymnasiet är två av anledningarna till att tjejer i gymnasie­ålder inte rör sig tillräckligt.

Stillasittande. Olivia Dufmats, Elin Andersson, Iza Fyhr Sällberg, Moa Lövgren och Ebba Engdahl skulle gärna se att det erbjöds fler tillfällen att röra på sig under skoltid.

Stillasittande. Olivia Dufmats, Elin Andersson, Iza Fyhr Sällberg, Moa Lövgren och Ebba Engdahl skulle gärna se att det erbjöds fler tillfällen att röra på sig under skoltid.

Foto: Thomas Augustsson

MOTALA2017-06-03 15:00

När Centrum för idrottsforskning för en tid sedan presenterade sin studie över ungdomars rörelsevanor så var det mycket oroande siffror de presenterade. Endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når upp till den rekommenderade timmen daglig fysisk aktivitet.

Och genom hela åldersspannet är det tjejerna som är de mest inaktiva. Studien visade att när de kommer upp i gymnasieålder så är det endast 14 procent av tjejerna som är fysiskt aktiva en timma om dagen.

Vi besökte Platengymnasiet för att höra om eleverna där känner igen sig i den bild som idrottsforskarna ger av dem.

– Det kan nog vara så. Det enda vi går är väl till bussen på morgonen, säger Olivia Dufmats och Elin Andersson, Iza Fyhr Sällberg, Moa Lövgren och Ebba Engdahl som sitter tillsammans med henne runt bordet skrattar instämmande.

Fast hur mycket de rör på sig varje dag har de svårt att svara på. Men att det blir mycket stillasittande det håller de med om. Men att det skulle vara så mycket som de dryga nio timmarna per dag som studien visar kommer som en överraskning.

– Man tänker ju inte på det annars. Men när man hör det så här så får man ju lite ångest, säger Iza.

– Mycket är ju skolan. Vi står ju inte upp mer än på idrotten, säger Olivia och lägger ner sin mobil på bordet. Den pryl som de alla fem var upptagna av när jag närmade mig dem.

Att 80 procent av tjejer i deras ålder ägnar mer än fyra timmar varje dag åt sin mobil och läsplattor är dock en uppgift som inte förvånar dem det minsta.

– Det är ju så vi socialiserar med varandra. Alla finns ju på Snapchat, så där är man ju 24/7, säger Moa Lövgren som trots det menar att hon ibland kan tycka att det är skönt att inte ha mobilen med sig.

Men att de skulle må bra av att röra mer på sig håller de alla med om. Och där menar de att ansvaret till stor del ligger på dem själva. Men de skulle också gärna se att de fick fler möjligheter att göra det.

– Fler aktiviteter där man fick röra på sig i skolan hade ju varit bra, säger Moa.

– Ja, nu har vi ju bara idrott en dag i veckan och det känns lite, säger Elin och efter lite diskuterande kring frågan så enas de om att de gärna skulle se att idrottstillfällens utökades med minst ett ytterligare pass i veckan. Vilket de inte ser skulle vara några problem att få in. För paradoxalt nog så går de fem tjejerna i en idrottsklass med fotbollsprofil.

Men medan de i klassen som har valt den profilen tränar fotboll så har de övriga i klassen sovmorgon.

Utanför skolan så är ingen av dem engagerad i någon idrottsförening. Även där ­följer de mönstret som studien visar som säger att föreningsidrottandet i Sverige når sin kulmen när del­tagarna är elva år gamla. Sen blir deltagarna färre år från år.

Går man 15 år tillbaka i tiden så har idrottsutövandet i föreningsform minskat med tolv procent i de här åldersgrupperna.

Något som tjejerna menar till viss del beror på att kraven på att prestera blir allt för stora allt för tidigt.

– Det blir för allvarligt för tidigt. Vi körde ju handboll ganska länge. Men sen blir det för mycket press och allt handlar bara om att man ska vinna och då blir det inte kul, säger Olivia och Ebba inflikar att det redan när man kommit upp i tonåren känns som det är för sent att börja med någon ny lagsport.

– Det finns ju inga nybörjargrupper i fotboll eller andra lagsporter då. Det är redan på så hög nivå så då vill man ju inte börja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om