-- Då tänkte jag att det var lika bra att hänga med och se till att han verkligen tog sig i mål också. Annars vet man ju inte om han talat sanning, sa Anna.
22-åringen skrattade och kramade om farsan.
-- Tack för presenten, sa Lars-Erik. Det har varit en lång, omtumlande resa som började redan i april i fjol. Det här var verkligen häftigt.
De såg inte särskilt slitna ut efter premiärrundan, men garanterade samstämmigt att det var en villfarelse.
-- Jag har nog aldrig varit så här trött och har ont i hela kroppen. När du ser att det står 89 kilometer på en skylt tror du aldrig att du ska komma i mål, sa Anna.
Skidåkare, skidåkare, skid-åkare.
Överallt var det skidåkare.
Vi tittade upp mot det berömda kyrktornet, klockan visade 18.03 och åtskilliga timmar hade gått sedan Oskar Svärd korsade mållinjen som vinnare i den 79:e upplagan av klassiska Vasaloppet.
Men i den stora, breda massan var alla vinnare.
Som debutanterna Nordell, far och dotter från Linköping, som åkte alla de nio milen tillsammans. Efter över tio timmars slit nådde de äntligen målet.
-- Pappa fyller snart igen. Vi får se om det blir Vätternrundan nästa gång, sa Anna.
De var två av dem som nappade när Linköpings SK lockade ett helt gäng med glada amatörer att under ett års tid regelbundet träffas och träna inför Vasaloppet 2003.
Ett annorlunda och ettårigt projekt i friskvårdens tecken.
Esa Tuomi, en av initiativ- tagarna, klarade kraftprovet på lite drygt sex timmar och sa:
-- För mig är det den sista stora amatörtävlingen. Det underbara är att här inte finns några förlorare. Atmosfären och gemenskapen slår det mesta.
Lars-Erik och Anna Nordell kan numera instämma. Det skulle inte förvåna om de står på startlinjen nästa år igen.
-- Inte alls omöjligt, sa Lars-Erik.
-- Någon mer gång ska jag åka. Men först ska jag klara en svensk klassiker, nu är förhoppningsvis det värsta gjort, sa Anna.
Med tillägget:
-- Pappa ska hjälpa farmor och flytta i morgon. Vi får väl se om han orkar.
Veteranen Weine Pettersson, pensionerad bonde från Gammalkil och tävlande för Sya, hade rimfrost i skägget när han för 36:e gången nådde målet i Mora.
Den här gången på plats nummer 6 604, med tiden 7.45.
-- Ovanligt lättåkt, sa han.
Hur många lopp till blir det?
-- Jag lovar ingenting. Det kanske börjar bli dags att lägga av nu. Man måste nog vara lite tokig som håller på så här. Men det har blivit en tradition som är svår att bryta.
-- Dessutom är det bra att ha något mål med träningen. Allt blir så mycket lättare då, sa Weine Pettersson.
Numera går loppet i fäders spår med hjälp av it-teknik. Genom mobiltelefonen går att följa åkarna från start till mål och Sammanlagt gick i fjol över 100 000 sms-meddelanden ut under Vasaloppsveckan.
Den här gången var det ännu mer.
Gustav Vasa hade knappast känt sig hemma bland den hypermoderna datatekniken.