Michelsen: "Har min bästa säsong"

Han är fjärde bästa elitserieförare i år och ska nu köra två GP-tävlingar. Piraternas Mikkel Michelsen gör sitt livs bästa säsong i elitserien.

14 augusti 2019 19:00

Piraternas stjärnförare har precis varit ute på en morgonrunda när vi träffar honom i Motala dagen efter matchen mot Dackarna. Det var en jämn strid, men Piraterna förlorade efter avgörande i sista heatet. Mikkel Michelsen körde hem 12+1 poäng för sitt lag.

– Jag hade en bra kväll, men vi förlorade ju vilket inte är bra. Det var ett viktigt möte för oss. Vi behövde verkligen en vinst för att kunna ta oss till slutspel. Det ser inte så bra ut nu, men vi har fortfarande möjligheten, säger dansken.

Det är sju poäng upp till Indianerna på sjätteplatsen och Piraterna har nio poäng kvar att tävla om. Som Michelsen säger finns fortfarande chansen, men då krävs seger i de tre kvarvarande matcherna.

– Det kommer bli tufft. Jag tror vi har ganska bra chanser att slå Masarna och Rospiggarna borta, men att slå Smederna i Eskilstuna sista matchen kan bli svårt. Vi behöver hjälp från andra lag och vi behöver köra bra själva för att det ska gå.

Mikkel Michelsen gjorde många år i Smederna innan han bytte till Piraterna inför den här säsongen. I år har hans form exploderat. Michelsen har ett snitt på 2,197 i Elitserien och är därmed fjärde bästa förare.

– Statistiken talar för sig själv. Det är troligtvis min bästa säsong någonsin i elitserien. Jag hade ett bra år i Eskilstuna 2015, men i år har jag varit konsekvent hemma och borta till skillnad från tidigare. Det är några banor jag alltid haft problem med där jag presterat bra i år. Att få förtroendet att köra som nummer ett är en ära och det känns bra att jag har kunnat leverera, berättar 24-åringen.

Han tror att övergången till Piraterna är en stor del av förklaringen till framgången.

– Jag behövde få en förändring. Det körde fast lite i Eskilstuna. Jag trivs väldigt bra på banan här och gillar lagledarna. Jag känner inte för mycket press i Piraterna, utan kan prestera i lugn och ro. Det har hjälpt mig mycket. Sedan har jag bytt mekaniker och satsat mycket på att förbättra motorerna och cykeln. Det handlar om många små saker som gör stor skillnad.

Häromdagen kom beskedet att Mikkel Michelsen får köra lördagens GP i Målilla istället för Antonio Lindbäck som är skadad. Inför det har han blandade känslor.

– Det är aldrig kul när en kollega blir skadad. Jag och Antonio har en bra vänskapsrelation och har känt varandra i många år. Det känns tråkigt att dra fördel av en kompis skada, men samtidigt är det en del av sporten. Skador kommer och går. Det är kul att få chansen att äntligen få köra GP i år. Jag gillar banan i Målilla och hade en bra tävling där med Piraterna.

Michelsen tog 16 poäng mot Dackarna i Målilla tidigare i år. Han tror på goda chanser att komma långt på lördag.

– Jag har lyckats vinna mot alla som är med på GP. Jag har målsättningen att nå semifinal och så får vi se hur det går där. I semifinalen kan allt hända. Man kan ha kört bäst av alla men komma sist i semifinalen, så jag är nöjd om jag går så långt, säger dansken, som får köra två GP på kort tid nu.

Han har nämligen även fått ett wildcard till hemmatävlingen i Vojens den 7 september. Detta efter att ha vunnit en Europatävling i Vojens förra veckan. Men nu blir det alltså VM istället.

– Det känns bra att få chansen. Jag har jobbat hårt och kört bra i alla ligor i år. Personligen tycker jag att jag förtjänar mitt wildcard oavsett om jag hade vunnit i Vojens eller inte, men ibland är speedway politik. Om man är vän med rätt personer eller säger rätt saker får man fördelar, men jag är inte den typen av person. Jag kommer inte försöka göra någon till lags för att få chansen. Om jag är tillräckligt bra dyker möjligheten upp ändå.

På torsdagskvällen kör Piraterna borta mot Masarna, som ligger näst sist i serien med sju poäng. Michelsen tror det blir ett försvagat motstånd.

– Masarna har ingenting att åka för mer än sin publik. De har flera förare borta och kommer ställa upp med ett reservbetonat lag, men det spelar ingen roll egentligen. Det är fortfarande speedway. Fyra förare på banan, fyra varv och allt kan hända, säger dansken som tror och hoppas på tre poäng.

–Vi har ett solklart mål med matchen. Vi ska bara åka dit och vinna. Det är inget snack.

Matchdags

Masarna - Piraterna

Torsdag klockan 19 på Brovallen i Avesta

Masarnas lag: 1. Vadim Tarasenko, 2. Antonio Lindbäck (Riders Replacement), 3. Rohan Tungate, 4. Dimitri Bergé, 5. Kim Nilsson 6. Philip Hellström Längs, 7. Alexandr Loktaev

Piraternas lag: 1. Mikkel Michelsen, 2. Kai Huckenbeck, 3. Linus Sundström, 4. Pawel Przedpelski, 5. Niels-Kristian Iversen, 6. Daniel Davidsson, 7. Jonas Davidsson

Vi tippar: 42-48

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonatan Häggström Wedding