Medaljrikt SM för Ekström

Medalj på medalj på medalj. "Jag är nog mest överraskad själv", säger Vilma Ekström.

8 november 2016 23:35

Det har varit ett oväntat medaljrikt SM för Linköpings ASS i allmänhet och för Vilma Ekström i synnerhet. Fast under avslutningsdagen i Eriksdalsbadet blev det som bäst en fjärdeplats på medleylagkappen 4x100 meter, där Ekström tillsammans med Caroline Palm, Sofia Henell och Moa Ståhl var några sekunder från bronset.

TIo medaljer

Det betydde att Lass landade på totalt nio medaljer (och ytterligare en i JSM) under SM-dagarna i Stockholm. Ett med beröm godkänt facit. Vilma Ekström var inblandad i de allra flesta, med fyra individuella prispallsbesök och ytterligare tre med olika lag.

Guldet på 4x50 fritt i slutet av förra veckan är förstås det som sticker ut mest.

– Vi var lika chockade allihop, säger hon.

Du hade inte väntat att det skulle gå så bra.

– Jag hade egentligen inga förväntningar alls. . . så jag är nog mest överraskad själv. Haha.

Lagt om träning

SM-succén till trots var 22-åringen aldrig aktuell för årets kortbane-VM. Dels är kvaltiderna väl tuffa, dels är konkurrensen extremt tuff just på bröstsim.

Som Corren berättat tidigare har träningen lagts om under sommaren och hösten med mer fokus på styrketräning. Målet: att ta ett stort steg inför Universiaden nästa sommar och sedan ytterligare ett stort steg efter det för att på allvar vara med och konkurrera även i VM-sammanhang.

– Det är skönt att känna att jag inte är så långt ifrån. Trots att vi inte alls toppat formen inför SM har jag simmat snabbare än vad jag gjort tidigare på flera distanser. Det är bra att ha med sig, säger Vilma Ekström.

Vad har nya träningen betytt?

– Mycket. Det känns redan nu som att det är stor skillnad och jag inbillar mig att det kommer att ge ännu större effekt när man samtidigt är formtoppad. Sen ger det också ny motivation att träna hårdare.

För att ta sig till Universiaden krävs vassa tider i Swim open i Stockholm i början av april.

– Det är trots allt inte så långt dit, säger hon.

Tagit över

Ekström har under de senaste åren vant sig vid att vara en av mycket få Lass-tjejer i de olika SM-bassängerna. Nu finns där betydligt fler och plötsligt slåss klubben i toppen i många lagkapper. När herrarna drabbats av en del tunga avbräck och tappat mark har i stället damerna tagit över.

– Det har verkligen gått fort att få ihop så starka lag. Det har man inte varit bortskämd med tidigare, säger Vilma Ekström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten