Det är gymnasieeleverna Emma Bülow, Ida Hjerne, Sally Sjöstrand och Martin Schill som startat UF-företaget Clubkäk UF tillsammans. Den stora gemensamma nämnaren är deras sportintresse. Trots att de tillsammans utövar fotboll, ishockey, innebandy och handboll, så har de lagt fokus på två lag och två sporter. Det är LHC i ishockey och LFC i fotboll.
– Det är de två största klubbarna och som de flesta känner till. Vi vill nå ut till så många som möjligt, men det kan inte vara en hur tjock bok som helst heller. Så vi valde att nischa in oss på hockeyn och fotbollen, säger Martin när vi träffas i ett klassrum på Linköping fria läroverk.
I kokboken, som de hoppas kunna börja sälja nästa vecka, finns recept från tidigare och nuvarande spelare i lagen.
Emma Bülows kontaktnät, som LFC-spelare, har varit tacksamt. Även Sallys ingång som LHC-spelare.
Vilka var svårast att få med?
– Några i LHC:s SHL-lag var lite svåra att kontakta. Vi hörde av oss till ledningen och fick deras mailadresser. Några svarade och några svarade inte, berättar Sally.
UF-företagarna, som pluggar ekonomi, är överens om att det var häftigast att LFC:s Nilla Fischer och LHC:s Broc Little ställde upp och delade med sig av varsitt recept. Kokboken innehåller sammanlagt 24 recept inklusive Littles proteinpankakor och Fischers asian style pesto.
Med boken vill de inspirera unga till en varierad kost.
– Vi kände att det här är ett bra sätt att visa yngre idrottare vad deras idoler äter. Att de inte bara äter sallad, utan precis som alla andra, säger Emma.
Martin fyller i:
– Relationen idrottare har till mat är inte alltid bra. Grundtanken är att inspirera unga. Vi vill visa att man kan äta varierat.
Är det något av recepten ni är skeptiska mot?
– Det kan jag säga direkt. Patrick Russells pankoblomkål. Det faller inte mig i smaken. Jag äter inte mycket grönsaker, säger Martin Schill.