Med sin värstingbil har han få eller inga konkurrenter på hemmaplan. Det har fått honom att ta beslutet om att inte köra någ-ra tävlingar i Östergötland i år. Och kanske kommer han aldrig tillbaka till ÖÖM.
-- Njae, det kan hända att jag kommer tillbaka om några år, men på en helt annan nivå och bara åker för att det är roligt.
Han har naturligtvis roligt nu också när han kör. Men beslutet om att inte köra i Östergötland handlar om motivation.
-- Eftersom vi hade lite strul förra året så har vi valt en annorlunda satsning i år. Vi vill spara lite på grejerna och inte åka så många tävlingar. Jag vill möta motstånd med likvärdigt material och har därför beslutat att i stället satsa på SM-serien och på Supercupen, där alla SM-åkarna är med, som börjar nu i helgen.
När han pratar om vi menar han även kartläsaren sedan 1998 Jon Magnusson, Valdemarsvik, och de mekaniker som också ingår i team SMM, Saarinen Magnusson Motorsport. Vid större tävlingar består teamet av ett tiotal personer. En säsong kostar omkring en miljon kronor.
-- Av det täcker sponsorpengar cirka 80 procent, säger Saarinen.
Vilka chanser har då den 40-årige östgöten i eliten? Ja, i första SM-deltävlingen för 14 dagar sedan kom han femma och fick fem SM-poäng. Något som gladde extra.
-- Otroligt kul eftersom det var första gången på fem år som vi fick med oss SM-poäng från första tävlingen.. Det finns ett tiotal WCR-bilar i Sverige i dag och en plats på prispallen är absolut en målsättning, säger Jari.
Hans bil är van att rattas i höga hastigheter. Den har gått med förre världsmästaren Juha Kankunen i Australien.
-- Det är en äkta fabriksbil, byggd för rally, säger Jari och skiner upp så garaget i Mantorp lyser av tävlingsförväntan.
Men det är inte bara på vägarna det går undan i rallysporten. Det gäller även byggtekniken.
-- Den här bilen är byggd 1998 och när vi köpte den förra året var vi med, men nu har vi den äldsta WCR-bilen.
Kan du beskriva känslan du får när du sätter dig bakom ratten och ska tävla?
-- Jag säger till dig som jag sa i en teveintervju: det är som att styra ett Jas-plan på en krokig grusväg.
Framtiden då? Hur går tankarna?
-- Vi är ett kompisgäng och har roligt ihop. Men visst är det stora målet att ta SM-guld.
VM och Svenska rallyt?
-- Svenska rallyt skulle kosta oss 300 000 kronor att åka och vi har inte den budgeten att vi kan lägga så mycket pengar på en enda tävling. Skulle det gå bra för oss i SM och om sponsorerna vill så kör vi gärna ett år till, och med ännu bättre grejer.
40 år har han blivit Jari Saarinen och med åren kommer rutinen, säger han.
-- Vi skruvar mer nu för att komma bättre förberedda.
Efter årets SM-premiär i Bergslagsrallyt har teamet skruvat på det mesta på bilen till helgens premiär i Supercupen. Eller som Jari beskriver vad teamet sysslat med:
-- Vi har finlirat på allt.
Nu blir det lite av upp till bevis. Det är det för övrigt varje tävlingsstart. Och det finns en speciell tävling som Jari Saarinen och teamet runt honom väldigt gärna vill lyckas i. Det är SM-finalen i september. Den SM-final som avgörs i Östgötarallyt. Det blir alltså en tävling i Östergötland.
-- Tänk om man kunde vara med i täten till avgörandet på hemmaplan. Då skulle det inte finnas något som heter att spara på grejerna. Då är det bara att stå på.