Rättvisans män i Mantorp

De har varken pipa eller svartvita dräkter. Men är likväl några av Sport-Sveriges mest inflytelserika domare. -- Inom travet står mycket pengar på spel och då är det viktigt att allt går rätt till, säger Per-Olov Eriksson, måldomare på Mantorptravet.

MANTORP2002-03-11 06:22

Corren träffar honom strax före att allvaret sätter i gång. Det är V75 på Mantorp och hela travrikets blickar är riktade mot östgötaslätten.

-- Det är klart att det känns lite extra när det är V75 här hemma. Men jag vet inte om det är mer nervöst än vanligt, säger Per-Olov och tar en slurk kaffe.

Strax kommer han att få sällskap i tornet av Martin Eriksson, Christer Andersson och Peder Eriksson. De sitter också i måldomarnämnden och har Per-Olov som chef.

-- Om vi inte skulle vara överens om något är det jag som har utslagsrösten. Och visst kan vi ha delade meningar, men det är inte så ofta, säger Per-Olov.

Började i tonåren

Han är själv född i Kumla och började i tonåren springa omkring i stallarna på Örebrotravet. 1969 flyttade han till Östergötland och travintresset följde med.

-- Jag började träna lite hästar och för elva år sedan blev jag tillfrågad om jag ville sitta med i måldomarnämnden här på Mantorp. Jag sa ja och på den vägen är det.

Per-Olov trivs alldeles utmärkt där han sitter högst upp i "tornet" vid mållinjen. Framför sig har han allehanda hjälpmedel som videoapparater och kikare.

-- Här uppifrån granskar vi själva loppen och ser över att allt går juste till. Det gäller bland annat att ha koll på så att inte kuskarna kör för snävt eller driver sina hästar på ett felaktigt sätt.

Upptäcker domarna ett regelbrott har de rätt att utfärda avstängning eller böter för den aktuelle kusken. Det är också Per-Olov och hans stab som diskvalificerar ekipagen, exempelvis vid en trängning på upploppet, och som räknar in den rätta ordningsföljden av hästarna i mål.

-- Det är aldrig roligt att behöva diska en häst, men det är ju sånt som tyvärr måste ske ibland.

Precis som i all annan idrott kan det förstås gå hett till mellan domarna och de aktiva. När kuskar döms till böter eller diskas brukar de ofta ringa upp till tornet och be om en förklaring. Och det händer att det följer med en eller annan svordom i resonemanget.

-- Det kan vara en del hårda ord i början, men efter några minuter lugnar det oftast ner sig. Med åren lär man sig också känna kuskarna ... och deras bortförklaringar, skrattar Per-Olov.

Kjell P-minnen

Och visst har travet sina egna "bad boys", det vill säga aktörer som är särskilt heta och tuffa under tävlingarna. Erik "Busen" Svensson är en av dem, Robert Bergh en annan. Den senare bojkottade nyligen sin egen hemmabana Bergsåker då han tyckte att han blev motarbetad av domarna.

-- Något sådant har jag inte varit med om på Mantorp. Här känns det som om vi hittat en bra nivå i våra bedömningar. Salige Kjell P Dahlström kunde man dock hamna i heta diskussioner med rätt så ofta. Han var en riktig tävlingsmänniska och gapade och skrek när han tyckte att vi hade gjort något fel. Men fem minuter efter loppet ringde han oftast upp och bad om ursäkt och var hur lugn som helst, berättar Per-Olov och ler åt minnena med profilen Kjell P.

I lördags gick det för övrigt lugnt till i loppen på Mantorp, och det blåste inte alls lika snålt kring domarna i tornet som det gjorde utomhus. Slutfacit blev fem bötesstraff, varav tre för drivning.

Per-Olov Eriksson summerar:

-- En mycket lyckad och juste travdag. Precis som vi vill ha det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!