Per laddar också för slutspel

I nästa vecka börjar SM-slutspelet. För LHC - och för linjedomaren Per Svensson från Mjölby. -- Jag siktar på att ta mig till final, precis som spelarna, säger Per.

En av linjemännens uppgifter är att gå in och sära på spelare som bråkar. I tisdagens match mellan LHC och Södertälje fick Per Svensson medla mellan Anders Back och Jussi Tarvainen som hade en privat uppgörelse. När jag ser att ett slagsmål startar brukar jag alltid skrika till och det får ofta spelarna att tveka för ett ögonblick. Då kan det öppnas en lucka så att jag kan gå in och avbryta.

En av linjemännens uppgifter är att gå in och sära på spelare som bråkar. I tisdagens match mellan LHC och Södertälje fick Per Svensson medla mellan Anders Back och Jussi Tarvainen som hade en privat uppgörelse. När jag ser att ett slagsmål startar brukar jag alltid skrika till och det får ofta spelarna att tveka för ett ögonblick. Då kan det öppnas en lucka så att jag kan gå in och avbryta.

Foto:

MANTORP2004-02-26 06:46

Matchen mellan LHC och Södertälje i tisdags blev hans sista uppdrag i grundserien. I kväll när serien färdigspelas får han "vila" och i morgon samlas de uttagna slutspelsdomarna i Västerås för att ladda inför allvaret som börjar på måndag.

-- Det kallas träningsläger, men så värst mycket träning blir det nog inte. Vi samlas mest för att svetsa samman gänget inför det som komma skall och kanske snacka om en del situationer som varit under säsongen, säger Per som varit en av de linjedomare som dömt flitigast under grundserien.

Han tippar på att han dömt runt 35 elitseriematcher i vinter. Ett kvitto på uppskattning och framgång.

-- Jag är nöjd och det känns som om man har fått respons på det man gjort. Jag fick ju bland annat vara med och döma landskampen mellan Sverige och Danmark i februari. Det var min första landskamp och det kändes verkligen speciellt.

-- Att få åka in på isen med Tre Kronor, som man tidigare lidit och skrattat med framför teven, var riktigt stort. Likadant när man stod där och hörde nationalsången.

Heltidsjobb

Per rättar till kepsen och tittar på en semla som ligger på bordet i fikarummet på Switsbake där han jobbar. Ja, som vadå?

-- Jag gör flera saker, är produktionsplanerare, inköpare och lagerarbetare i ett. Det är kanon, jag styr mig själv en hel del och det passar bra eftersom jag är borta mycket och dömer.

Till skillnad från elitseriespelarna har de flesta linjedomarna i elitserien även ett heltidsjobb att sköta. Ofta blir det arbete på förmiddagarna och sedan bär det iväg till elitseriearenorna under eftermiddagen.

-- Förra tisdagen hade jag en match nere i Malmö och kom hem kvart i tre på natten. Då kan det vara riktigt tungt när klockan ringer och du måste upp och jobba på morgonen. Men det här är ju självvalt och jag tycker verkligen om att döma hockey. Det är en riktig adrenalinkick, speciellt här i slutspelet.

Han spelade själv hockey i Mjölby Södra, men slutade när han tröttnade på alla "dåliga träningstider". Började i stället döma och är nu inne på sin femte elitseriesäsong. Några tankar på att sadla om och bli huvuddomare har han inte.

-- Nej, jag vill se hur långt jag kan komma som linjeman. En SM-final är det första målet, sedan kommer förstås internationella uppdrag som exempelvis VM.

Stora rubriker

Domarna får som bekant ta emot mycket spott och spe, och i ett SM-slutspel blir rubrikerna ofta extra stora och svarta.

-- Det är klart att det är extra press på oss i ett slutspel. Spelet blir intensivare över hela banan och spelarna tuppar till sig, det gäller liksom mycket överallt, även en tekning i mittzon är viktig.

-- Men när jag dömde mitt första slutspel i fjol upplevde jag faktiskt att spelet var justare. Lagen har inte råd att ta några onödiga utvisningar när det gäller så mycket.

Blir det en annan bedömningsnivå i ett slutspel?

-- Nej, det ska det inte bli.

Rampljuset och kritiken när de uppkommer diskutabla situationer riktas nästan alltid mot huvuddomarna, i alla fall i tidningar, radio och teve. Men på isen är det inte sällan som linjedomarna får ta emot de värsta salvorna från spelare och tränare.

-- Vi står ju ofta vid båsen och därifrån kommer förstås en hel del gnäll. Det är kanske saker som de vill säga till huvuddomaren, men då får vi höra det i stället.

-- Men självklart måste spelarna få reagera, fast det får inte gå till överdrift, tillägger Per.

Är vissa lag jobbigare att döma än andra?

-- Absolut, men jag säger inte vilka.

Säkerheten kring domarna har varit debatterad, inte minst i samband med LHC:s matcher i Linköping. Men nu tycker Per att säkerhetsarrangemangen fungerar utmärkt, även i Stånge-brohallen.

-- Det var väl sisådär i början, men nu har det blivit mycket proffsigare.

Som östgöte - hur känns det att döma just LHC?

-- Det känns förstås lite extra eftersom jag och laget följts åt från division 2 och upp i elitserien. Det är nästan svårt att fatta att LHC är uppe i elitserien, jag tycker inte det var länge sedan som jag dömde dem i tvåan.

Finalen lockar

Hur långt Per kommer i slutspelet bestämmer domarbasen Peter Andersson. Det är han, i samråd med sina medhjälpare, som avgör vilka domare som lämpar sig bäst för de hetaste matcherna.

-- Jag har redan tagit mig till slutspel, men siktar självklart på finalen. Det vore något alldeles extra, säger Per.

Så om LHC misslyckas, hav tröst, vi kan ändå ha en östgöte på isen när SM-finalen avgörs.

Till sist. Visste ni att domarna bär en hel del skydd när de dömer? Hjälm förstås, men de har även armbågsskydd, benskydd, suspensoar och en specialgjord "skyddsbyxa".

Känns förstås tryggt inför ett hett slutspel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!