-- Jag var otroligt hästrädd, berättar Enqvist. Jag tyckte hästar var stora och otäcka.
Så sent som för fyra år sedan såg han egentligen ingen anledning till att gå nära hästar. Han spelade på trav, men det var också allt.
I dag ser allt annorlunda ut. 42-årige Nils Enqvist är ägare och tränare till flera hästar, bland andra Opal Viking. Hästen som i sin debutsäsong, förra året, slog igenom med dunder och brak i och med segern i Breeders crown för treåringar. Opal Viking sprang in en miljon kronor på tio lopp. Vann åtta, var tvåa och trea i de andra.
Inför årets säsong kallas hästen Mantorps dragplåster.
Allt började när Nils Enqvist fick en förfrågan från en bekant:
-- Du som alltid snackar trav. Ska inte du skaffa häst? Jag ska flytta mitt företag och måste göra mig av med min häst.
Nej, nej var svaret. Han ville inte ha Västerbo Apple som hästen heter. Visst, travintresset fanns, men rädslan för hästar var större.
Hans fru Evelyn ville annorlunda. Så hästköpet blev av. Mannen som sålde hästen lyckades dessutom så ett frö när han påpekade att Västerbo Apples stamtavla var väldigt fin.
Snart hade Nils och Evelyn bestämt sig för att skaffa ett föl från sin häst. Nils rädsla för hästar hade inte blivit mindre efter att Västerbo hade bitit honom, men en travhäst kunde ju vara kul att äga. Planen var att lämna bort hästen för träning.
Golding Viking som föddes blev den riktiga vändningen.
-- Han höll på att dö och jag var den ende som orkade hålla honom, så han kunde dia. Det blev min lilla pojke och mamman började acceptera mig, berättar Nils.
-- Det var helt otroligt och jag blev en riktig hästmänniska.
Evelyn tyckte synd om hingsten Golding och ville skaffa en shetlandsponny som sällskap.
-- Någon shettis ville jag inte ha. Då kunde vi lika bra ha en travhäst till, berättar Nils.
Så kom Opal Viking in i hans liv. Tillsammans med vännen och travtränaren Arne J Pettersson åkte han för att titta på två tvååriga hästar i Mantorp.
-- Min första reaktion var att de ser ju ynkligare ut än min häst där hemma. De vill jag inte ha, berättar Nils.
Han åkte hem till Krokek och pratade med Evelyn. Tanken att de själv skulle börja träna Golding Vikig växte fram.
-- Och då var det kanske inte så dumt att köpa de två hästarna i alla fall, eftersom de var äldre. Så jag drog till med ett paketpris för båda hästarna.
Vad han fick ge vill han inte säga, men klargör att det var inte mycket pengar.
Hästarna döptes om till Diamond och Opal Viking.
Om du bara skulle ha valt en häst, vilken hade det blivit?
-- Jag hade valt Diamond, säger Nils utan tvekan.
Han fick hjälp att köra in hästarna och lärde sig samtidigt hur han skulle göra det själv. I dag tränar han sina hästar själv, alla utom Opal Viking.
-- Arne ville hjälpa till. Jag ville att han skulle hjälpa till med alla hästarna, men han ville ha hand om en häst. Jag sa att han fick välja själv.
Till slut valde Arne Opal Viking. Inte för att han trodde mest på honom, utan för att Nils skulle få Diamond Viking som ansågs vara den bättre hästen.
Opal var en fruktansvärt lat häst, som ville stanna så fort det gick lite uppför.
-- Arne sa: Du ska veta att hur mycket än Opal springer in, om han springer in något, så kommer Diamond att springa in dubbelt så mycket, berättar Nils.
Efter månader av träning upptäckte Arne att de båda hade haft fel.
-- Arne sa att han ville prata med mig. Jag tänkte vad fan är det nu. Det brukar ju vara problem, men istället sa han: Det här är en riktigt jävla bra häst.
Det var i månadsskiftet februari--mars förra året. I juni gjorde Opal Viking debut.
Det blev svenskt rekord direkt, och bortsett från ett par månader när Opal Viking fick influensa, så fortsatte framgången hela året.
I dag är Opal Viking ett riktigt "träningslejon" och att Nils ser honom som en familjemedlem är det ingen tvekan om.
-- Han är som ett barn, ett snällt barn. Han är en otrolig individ. En kelig kille kan man säga.
Nils Enqvist har fått många bud på Opal Viking. Hur stora belopp det handlar om vill han inte säga.
-- Det är så jättemycket. Det är inte småmiljoner, utan stormiljoner.
Efter en viss tvekan har han bestämt sig för att säga nej till alla bud.
-- Det är definitivt nej. Hästen är ej till salu.
Han vill inte missa äventyret som Opal Viking för med sig. Någonstans i en nyväckt dröm finns Elitloppet och Prix d´Amerique.
Men det är inte aktuellt i år. Dessutom missar Opal Viking några av årets storlopp eftersom uppfödaren och den förre ägaren inte anmälde honom i tid till bland annat Derbyt.
-- Derbyt skulle passat Opal Viking bra i och med att det är ett långlopp. Det finns ingen häst som är starkare, säger En-qvist.
Årsdebut gör Opal Viking i april när Ina Scotts ära körs på Mantorp. Och någon anledning till oro för att formen inte är lika bra som förra året känner inte hästägare Enqvist.
-- Han är inte sämre nu än när han gick in i vinterträning och han lär inte vara sämre när han kommer ur den. Snarare tvärt-om, säger 42-åringen som för några år sedan inte gick i närheten av en häst.