Mantorpselev kör i ny racingklass

Bilar, det är vad som gäller för 17-årige Daniel Qvick-Schönherr.På Motorsportgymnasiet i Mantorp får han sitt lystmäte. Plus lite till.Till våren blir han racingförare i nya klassen S40 Challenge.

Mantorp2002-02-15 06:40

Motorsportgymnasiet har startats av friskolan Värmdö tekniska utbildningar och har bara funnits på Mantorp Park sedan i höstas. Till hösten kommer en andra årskull att börja.

Daniel Qvick-Schönherr är en av 13 elever och stortrivs.

-- Ja, det är ju det här jag vill hålla på med, säger han.

Han kommer från Malmö och bor liksom de flesta andra eleverna i Mjölby. Innan han började i Mantorp läste han ett år på fordonsprogrammet i Malmö.

-- Jag visste att det var ett särskilt motorsportgymnasium på gång, men i väntan på det så gick jag vanliga fordonsprogrammet.

Motorsportgymnasiet är inriktat på racing. Visst läser man kärnämnen också, men racingdelen är större. Efter tre års utbildning blir eleverna färdiga tävlingsmekaniker och får också licens för bankörning under tiden.

Här är det meningen att eleverna ska lära sig bygga en racerbil och att köra den. Dessutom förbereda bilen och sig själva inför en tävling. Allt som hör racingen till.

Proffsdröm

-- Drömmen är väl att kunna försörja mig på att köra, säger Daniel som håller på att ta tävlingslicens.

Åldersgränsen för att tävla i juniorklasser är 16 år. Daniel är 17 och fyller 18 i augusti.

-- Touringbilar har alltid varit mitt stora intresse, säger han och berättar att han tidigare provat på speedway, gokart och folkrace.

Till våren får han chansen i lite större sammanhang. Då sitter han i en Volvo S40 för att vara med i sex deltävlingar i S40 Challenge, före detta JTCC. Motorsportgymnasiet äger bilen, liksom fem andra touringbilar och en formel Ford som alla ingår i skolans eget racingteam. Skolan äger också en turneringsbuss, en ledbuss med plats för två bilar och tolv sängplatser

-- De andra killarna på skolan ska köra i svenska långloppscupen, berättar Daniel.

Sex deltävlingar ingår i S40 Challenge. Två av dem på Mantorp, 15 juni och 24--25 augusti. Premiären sker på Gelleråsen 20 april.

Jobb finns

Daniel och de andra stortrivs som sagt på skolan. Men så blir det kanske lätt när man fått vara med och planera för hur det ska se ut.

-- Eftersom skolan är så ny så fick vi vara med från början och inreda verkstan, säger Daniel.

Kanske trivs han också extra bra för att han vet hur det blir efteråt.

-- Vi är garanterade jobb när vi går ut här, säger Daniel.

Många av eleverna hjälper redan till i olika racingteam runt om i Sverige. Och mer jobb finns det. Även utomlands.

-- Vi kan bara ge dem bästa tänkbara förutsättningar, sedan är det upp till dem själva, säger skolans rektor Kari Lehtimäki.

Måndag till torsdag går Daniel och de andra i skolan som vanligt. Klockan två är det slut för dagen. Kanske. För mycket övertid blir det. Men eleverna räknar det inte som övertid. För dem är det lärotid. De vet att ju mer de håller på med bilarna, vare sig de kör eller mekar, desto mer kan de.

Och jobb får de. Om de vill.

-- Jag vet inte. Kanske ska jag plugga vidare i England efter motorsportgymnasiet. Det beror väl lite på också hur det går att köra, säger Qvick-Schönherr.

För drömmen är ju att försörja sig på körningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!