Idrottsfamiljen köper sig fri

De tittar nästan aldrig på Bingolotto.Trots det har familjen Björk--Axén redan lagt ut 3 000 kronor på bingolotter i år.

Många bingolotter blir det för familjen Björk--Axén. Nu har de bestämt sig för att betala en träningsavgift till handbollsföreningen i stället för att ta bingolotterna. Men två per vecka blir det i alla fall.

Många bingolotter blir det för familjen Björk--Axén. Nu har de bestämt sig för att betala en träningsavgift till handbollsföreningen i stället för att ta bingolotterna. Men två per vecka blir det i alla fall.

Foto:

MANTORP2002-11-13 06:03

I många föreningar tvingas spelarna att sälja en bingolott per vecka. För Mantorpsfamiljen Björk--Axen har det inneburit fyra lotter per vecka. Lotter som de behållit själva.

Det blev för mycket.

-- Vi har köpt oss fria från handbollens bingolotter, berättar Thomas Björk.

Spelare i Mantorps handbollsförening kan välja mellan att köpa en lott per vecka eller att betala en träningspeng på 350 kronor per halvår.

Nyligen valde Correns idrottsfamilj att betala för Rickard och Josefin istället för att köpa lotterna. De får syskonrabatt på träningsavgiften och betalar sammanlagt 525 kronor för att slippa bingolotterna under höstsäsongen. Vill de slippa även våren kostar det lika mycket.

-- Det blev så mycket bingolotter liggande på spishyllan, säger Thomas.

Visst händer det att de råkar slå på fyran och tittar en stund någon lördagskväll, men ingen i familjen tittar regelbundet på Bingolotto. I stället rättar pappa Thomas lotterna vid datorn.

Som mest har de vunnit 500 kronor, men i år har det bara blivit några 100-kronorsvinster. Runt går det absolut inte. I stället räknar de med att det blir billigare att betala den extra avgiften.

Även om Thomas Björk tycker det blir många lotter per månad, så har han förståelse för att många föreningar har regler om att alla måste ta bingolotter.

-- Det har blivit så, pengarna från Bingolotto behövs för att driva runt föreningarna. Det är ett nödvändigt ont.

En överlevnadsfråga

I stort sett alla föreningar är ekonomiskt beroende av bingolottoförsäljningen. Handbolls-, ryttar- och fotbollsföreningarna i Mantorp är inga undantag.

-- Ibland kan man undra hur vi överlevde innan Bingolotto fanns, säger Kjell Hallman, ordförande i Mantorps handbollsförening.

Förr var handbollen och fotbollen tillsammans i Mantorps IF, men sedan ett par år är verksamheterna uppdelade på två föreningar. För en del familjer betyder det dubbelt så många lotter per vecka. Därför infördes träningsavgiften.

-- Den motsvarar i stort sett vinsten som föreningen gör på en lott i veckan, säger Hallman.

Familjer med flera barn i handbollsföreningen får dock rabatt. 700 kronor per år för ett barn, 1 050 kronor för två barn och 1 400 kr för tre eller fyra barn.

I fotbollsföreningen vädjar man till alla att sälja en lott per vecka, men även där går det att köpa sig fri. Det kostar 600 kronor per år för ett barn, 800 kronor för två barn och 1 000 för tre.

-- Tack och lov är det inte så många som gjort det, säger Anders Ståhlgren, kanslist på Mantorps FF.

Föreningen får nämligen in mindre pengar på träningsavgiften än på lotterna.

Lagen får del av vinst

I handbollsföreningen har intresset för att slippa lotterna ökat de senaste åren. Betalningen sker i november, därför vet inte Kjell Hallman hur många som valt det alternativet i år.

-- Förra året var det 10--15 procent, säger han.

I båda föreningarna får lagen som säljer lotter del av vinstpengarna. Fotbollslagen får fem kronor per lott, medan handbollslagen bara får del av vinsten på de lotter de säljer utöver den obligatoriska tilldelningen. I gengäld får de tio kronor per bonuslott de säljer. Pengarna får lagen själva bestämma över. Ofta går de till läger eller cuper.

I Mantorpsryttarna finns inget tvång att sälja lotter.

-- Men vi ser helst att alla kan ta en lott i veckan. En övervägande del gör det, vilket ger bra pengar för föreningen, säger Mariette Norling i Mantorpsryttarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!