Fjellström bakom största V75-skrällen

En av Mantorpräjongens främsta travamatörer är Lennart Fjällström från Norrköping. Igår stod han för V75-omgångens största överraskning genom egentränade Whooper Dooper Run, som vann den andra avdelningen till drygt 12 ggr insatsen.

Lennart Fjällström och kusken Örjan Kihlström fick ta emot pris från Paralympicsguldmedaljören Iréne Slättengren. Bild: JOHANNA WALLIN

Lennart Fjällström och kusken Örjan Kihlström fick ta emot pris från Paralympicsguldmedaljören Iréne Slättengren. Bild: JOHANNA WALLIN

Foto:

MANTORP2004-10-11 08:13

Det var Lennarts fjärde V75-seger i karriären, där de andra tre triumferna tagits av hans gamla miljontravare Aspirina Run och Hipper Dipper Run.

-- För att vinna ett V75-lopp, krävs det att man går in lite extra för saken om man skall lyckas med det. Förra veckan fick Whooper Dooper Run nästan all min lediga tid. Då är det tillfredställande när det ger resultat, tycker Lennart.

I omgångar under den gångna veckan fick Whooper Dooper Run hjälp med massor med massage och även en kotknackare anlitades. Tidskrävande är också skoningen av hästen. Speciellt hennes framskor är svåra att fästa perfekt.

Lennart Fjällström berättar:

-- Det krävs millimeterpassning med vinklar för att hon skall fungera till fullo. Jag överdriver inte när jag säger att det tar en halv dag att sko hennes två framben.

Träningen skiljer

Men kanske det som markant skiljer Lennart Fjällström mot andra travtränare är just själva träningen och körningen av hästen.

-- Min filosofi är att travhästar skall tränas väldigt kort. Då undviker man skador. När jag berättar att jag kör totalt 1 400 meter i ett träningspass, då tror inte folk mig. Jag delar på passet och kör 700 meter i full galopp, den andra halvan kör jag i trav.

Det skall jämföras med ett normalt träningspass hos många tränare, där en travhäst körs cirka 10 000 meter inklusive uppvärmning.

Vi frågade därför Mantorps flerårige champion Claes Svensson om Fjällis träningsfilosofier.

-- Lennart går verkligen sina egna vägar gällande träningen. Men hur man än vänder och vrider på det hela, kan man inte annat än konstatera att han har goda framgångar, berömmer Claes.

Historiskt sett har Lennart Fjällström haft störst framgångar med äldre travare. Hans träningsmetoder gör nog att de flesta av hans hästar kommer igång senare i karriären. Men de bästa tävlar också långt upp i åldrarna, oftast tills de når pensionsåldern.

För kostsamt

Claes Svensson avslutar:

-- Att som proffstränare göra likadant är svårt och dessutom i det närmaste omöjligt att motivera för hästägaren. Det blir helt klart för kostsamt för ägaren om inte hästen börjar springa in till träningskostnaderna tidigare. För att ekonomiskt klara det måste man nog som Lennart Fjällström vara amatörtränare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!