En travfavorit är tillbaka

Travsportens största favorit just nu är inte fyrbent. Han heter Remy Nilson, står på två ben, och är tillbaka i ATG- huset som efterlängtad chef.

Remy Nilsson är tillbaka i travsporten och ser framåt med tillförsikt, trots att det finns flera problem att brottas med. Bild: KANAL 75

Remy Nilsson är tillbaka i travsporten och ser framåt med tillförsikt, trots att det finns flera problem att brottas med. Bild: KANAL 75

Foto:

MANTORP2004-11-17 06:36

-- Det är faktiskt roligare att vara tillbaka än jag hade förväntat mig, säger Remy.

Det är måndagskväll och ATG:s nye vd är på besök i Östergötland och Mantorptravet för att prata om travets visioner och, för all del, problem.

Att han är mycket välkommen, både som gäst och ny vd på ATG går inte att ta miste på.

-- Remy är trevlig, kunnig och utåtriktad. Det är just en sådan entusiast som travsporten behöver nu, säger exempelvis Mantorpsprofilen Manfred Baumann.

55-årige Nilson började sin karriär som sportjournalist på Arvika Nyheter och Expressen innan han tog klivet in i ATG-huset som marknadschef. Han fick snabbt en stark ställning och var bland annat med och lanserade V75 som gav ytterligare fart till den blomstrande travsporten. 1999 tackade han emellertid för sig och sadlade om till chef på tv-sporten. Där var han bland annat med och värvade Peter Jidhe från TV4.

-- Det var en nyttig och oerhört rolig tid på teve, men det kändes rätt att tacka ja när ATG hörde av sig. Du vet, magkänslan, säger Remy och ler.

Åkte taxi

Travet har han följt sedan barnsben. Han växte upp i travnästet Värmland och hans pappa var taxichaufför och många av resorna med taxibilen gick till Arvikatravet eller Färjestad. Ofta, ofta fanns Remy med i bilen.

-- Jag satte en tvåkrona på en häst på Årjäng 1959 och fick sexton kronor tillbaka. Det glömmer jag aldrig. Och kompisarna och jag lekte att vi var Uno Swed eller Sören Nordin och sprang och låtsades köra hästar, minns Remy som lusläste travprogram när hans polare läste serier.

Sedan Remy lämnade ATG 1999 har utvecklingen delvis vänt för travsporten. Spelet omsätter fortfarande hiskeliga summor, men publiken har börjat försvinna från en del av banorna, framför allt från flaggskeppet Solvalla. Många hoppas nu att populäre Remy är mannen att vända trenden.

Mer än bara lopp

-- Det här måste vi göra tillsammans och det är bara hårt jobb som gäller. I dag räcker det inte bara med själva loppen för att locka den breda publiken, du måste komma med något mer. Konkurrensen är jättetuff i dag och travbanan är tyvärr väldigt trög i sig, folk som varit på banan genom alla år har sina platser och det är svårt för nya besökare att ta sig in i gemenskapen. Som Alexander Bard (artist och hästägare) sa en gång, "det tar sex månader innan någon ens hälsar på Solvalla".

Correns travexpert Tomas Thell menar att spelen som erbjuds ute på banorna är för svåra att förstå, att publiken delvis skräms bort av detta. Kommentar?

-- Det kan nog delvis stämma, men det största problemet jag ser i dag är det vi har under vardagstravet med V5. I snitt har spelaren med sig 500 kronor en kväll, varav 250 av dessa går till en V5:a. Men hur ofta är det inte som exempelvis Carlfjord vinner med en 17-oddsare i första avdelningen och direkt är nio av tio system borta. Resten av kvällen blir då en enda lång väntan för spelaren på att åka hem. Här måste vi hitta ett annat alternativ för att få karamellen att räcka längre till åskådarna, en tanke kan vara att börja med V 65 även på vardagstravet, säger Remy Nilson.

Kan vi förvänta oss några andra förändringar inom de närmaste åren?

-- Nästa år kommer vi att lansera att vinstbevakningskort, typ det som Svenska Spel har. Ett sånt har varit mycket efterfrågat och du ska även kunna spela på banorna med det här kortet, du ska också kunna beställa Harry Boy för tio veckor.

"Kissar på oss"

Remy ska också jobba hårt med att få kuskarna att bjuda mer på sig själva. Något han tror är nödvändigt för att locka ny och större publik till sporten.

-- Ingen kan inbilla mig att fotbollsspelaren Ruud van Nistelrooy drar tröjan över huvudet när han gjort mål bara för att han tycker det är roligt. Nej, det ingår ju liksom i showen. Men vi inom travet kissar på oss bara Peter Untersteiner höjer armen i teven när han vunnit ett lopp. Jag menar inte att kuskarna ska bli några skådespelare, men de måste visa lite mera glädje när de vunnit ett lopp. Som det är nu får publiken i teve och på plats ofta bara se en gubbe som säger att hästen var stark, det var kul att vinna och sen hejdå. Den coola attityden från kuskarna skapar inga känslor för sporten.

I ett framtidsscenario ser ATG-chefen också möjligheten att spela på trav via mobiltelefon.

-- Det kan nog bli verklighet redan i slutet av 2005 eller i början av 2006, tror han.

Att hänga med i utvecklingen är ett måste, enligt Remy, för att ATG inte ska tappa mark till de allt fler och stadigt växande spelbolagen på internet.

-- Nätbolagen håller redan på att skjuta oss i ryggen och vi har inte råd att ge bort mer mark, där måste vi vara vakna för att inte hamna efter. Det jobbar vi mycket hårt med i dag.

Trots att det finns stora problem att lösa ser ändå Remy mycket ljust på travsportens framtid i Sverige.

-- Det finns många positiva tecken i skyn och jag förväntar mig ett eller två tillväxtår framöver och det skulle ge oss arbetsro och möjlighet att satsa. Nu reser jag runt på den värsta smekmånaden, men det kommer en dag då även jag måste upp till bevis och det ser jag fram emot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!