Många vinnare på Studentiaden

Tuffa kamper och intensiva matcher om medaljer. Men samtidigt kändes det som att alla var vinnare när Studentiaden kom till Linköping i helgen.

28 april 2019 13:40

– Det är jättekul med atmosfär där alla hejar på varandra. Man träffar folk och får med idrotten i det, säger badmintonmästaren Rickard Björkquist från Jönköping.

I två dagar var det full fart på fyra arenor runt om i Linköping. På lördagskvällen avslutades allt med bankett och då hade 202 deltagare svettats i fem olika idrotter.

I Studentiaden ingick också student-SM, så nu kan Rickard Björkquist titulera sig svensk mästare.

Representerandes Jusa, Jönköpings studentidrottsförening, ställdes 26-årige Björkquist mot Erik Reuterhäll, Karlstad, i final. Det blev seger i två raka set, 21–14, 21–16.

Björkquist studerar byggteknik och är A-klassad badmintonspelare på fritiden när han spelar vanliga tävlingar. Nu tog han livets första SM-titel som student.

– Det är första gången jag är med i det här. Jag trodde inte att jag skulle vinna, även om jag hade lite förhoppningar, säger vinnaren.

Björkquist spelade även mixeddubbel ihop med Henriette Tang, men paret åkte ut tidigt. Det var inte resultaten som var viktigast, utan att umgås och möta nya människor.

– Det har anordnats jättebra aktiviteter, som beachvolley och kubb, tycker Rickard Björkquist.

Det var 13:e gången som Studentiaden arrangerades och "generalstaben" från Sveriges akademiska idrottsförbund satt nöjd på Campushallens läktare när det var volleybollfinaler.

– Välorganiserat och bra gemenskap trots att det varit utspritt, tycker tävlingsansvariga Cecilia Västgård.

– Orden stolthet, glädje och gemenskap har lyst igenom, menar generalsekreteraren Johanna Olsson.

27-årige Mikael Henriksson spelade volleybollfinal med Lund i mixed, mot Karlstad. Det blev seger med laget "Golddiggers".

– Det är tredje året vi är i final. Det har varit trevligt, framför allt på beachhänget, säger Henriksson.

I volleyboll vann Lundalaget både i mixed och på herrsidan. I innebandy vann Jönköpings Jusa på herrsidan, medan ett av Linköpings lag vann på damsidan.

Fotbollens herrturnering vanns av AC Studenterna efter 6–1 i Linköpingsderbyt mot Liu i finalen.

I badminton var Fanny Elfving, Karlstad, damsingelvinnare, och i padel vann Linköpingslaget Takaktus på herrsidan, medan ett lag från Chalmers i Göteborg vann i mixed.

– Jättebra evenemang, allt har flutit på bra och vi är nöjda, säger Fanny Måsabacka i arrangörsgruppen i Liu AIF.

Inga skador?

– Jo, några mindre. Någon ambulans har fått komma till varje hall, men det är naturligt när man idrottar så här, säger Fanny Måsabacka.

Nästa år, 2020, arrangeras Studentiaden i Jönköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius