Mål direkt i debuten för Andersson

Malmö2002-09-11 20:06

Helsingborgs nya anfallspar fann varandra direkt.

Alvaro Santos och Gustaf Andersson prickade in 1-0 och 2-0 när HIF vann Skånederbyt mot Malmö på Malmö stadion inför över 24 000 åskådare.

Men spelet före paus var torftigt, mest från hemmalagets sida.

Malmö hade inte många spelidéer, i varje fall kunde de inte omsätta eventuella sådana på ett effektivt sätt och Niklas Skoog, som är skicklig på att skapa lägen, togs bort av Helsingborgs fyrbackslinje.

Efter de första tjugo minuterna ökade Helsingborg trycket, passningsspelet blev bättre, kombinationerna fungerade och anfallen mot Malmö blev längre.

Helsingborg tog ledningen med 1-0. Det var Gustaf Andersson som nickade fram en djupledsboll till Alvaro Santos. Han fick bollen lite bakom sig, men drog den skickligt med sig, avancerade framåt och rullade kyligt in den bakom Mattias Asper.

Det var hög klass på det artisteriet.

Som Malmöstränare Tom Prahl sa:

Man hade en känsla under matchen att snart får de fram Gustaf och Alvaro.

Gustaf Andersson gjorde nu sin första hela match sedan IFK Göteborg-tiden då Blåvitt mötte Malmö på Ullevi den 27 juli.

Så här sa han om sin nye anfallspartner:

Alvaro visade att han har stora kvaliteter, jag är glad över att få spela med honom. Men vårt försvarsspel kändes också tryggt, mittfältet spelade bra och det hjälpte oss därframme.

Debuten i Helsingborg slutade med både passningen till ledningsmålet och ett eget tillverkat på stopptid. Gustaf Andersson sköt in 2-0, märkligt oattackerad.

Målgörarna i all ära. Men om det ska lyftas fram en hjälteroll så blir det straffräddningen av Helsingborgs målvakt Fredrik Larsson.

Malmö hade chansen att kvittera till 1-1 när det var tio minuter kvar. Men Christian Järdler, som fällde Markus Rosenberg, slapp att deppa. Och Helsingborg slapp att tappa en poäng, kanske till och med tre om MFF fått mål och nytt mod.

Fredrik Larsson räddade Niklas Skoogs bra placerade men kanske något lösa skott. Han dök till höger och motade bollen vid stolproten.

Jag visste att Skoog väntar ut målvakterna. Men jag stod stilla så länge som möjligt. Lite tur är det också, straffskyttarna i dag är så skickliga, sa Fredrik Larsson.

Malmö FF leder fortfarande allsvenskan.

Helsingborg är på väg ur en svacka och bara sex poäng efter MFF och Örgryte.

Peter Swärdh kunde bokföra sin andra seger på två matcher som tränare efter sparkade Sören Cratz.