Lina ingår i SOK:s talangprogram. Och fortsätter den stigande utvecklingskurva som hennes konståkning beskriver så finns det hopp om medalj i kommande vinter-OS.
Det var mycket länge sedan en svensk konståkare stod på prispallen i sådana fina sammanhang. Man tänker på Ulrich Salchow och Gillis Grafström. Och Magda Juhlin som vann OS-guld 1920.
I konståkningskretsar när man sina drömmar när Lina Johansson gör sina trippel Lutz, trippel Salchow, flip plus dubbel toeloop och allt vad det heter.
Hon kan, hon vill, hon tränar stenhårt. Men inte minst har hon de rätta generna och Lina har för andra gången kvalificerat sig bland de åtta i världen som tävlar i GP-finalen för juniorer.
Förra året blev hon sexa.
-- Det gick inte så bra. Då blev jag faktiskt lite skraj när jag såg hur bra de andra var på träningen. Annars brukar jag inte vara särskilt nervös, säger Lina Johansson.
Nu ska hon åka på hemmais, med familjen och kamrater från niondeklassen på Dammfriskolan på läktaren i Malmö isstadion. Det tycker 15-åringen är, ja, härligt.
Vilka är de svåraste konkurrenterna?
-- Alla som kvalat in är så himla duktiga. Jag kör mina program så får vi se hur det slutar. Målsättningen är att åka så bra som möjligt och ta en bättre placering än förra året, säger hon diplomatiskt.
Två gånger har hon vunnit en av de åtta deltävlingarna i grand prixet. En vinst förra året. Och en i Sofia cup i Bulgarien i år, året då hon dessutom klarat en andraplats, vilket innebar att hon gick till final bland ett femtiotal kandidater från många länder.
De här löftesrika framgångarna fick Svenska Idrottsakademien att nominera Lina Johansson i kategorin Årets nykomling till den årliga Idrottsgalan.
Allt började hos ishockeyklubben Mif.
-- Jag gick i deras ishockey-skola när jag var sex år för att lära mig åka skridskor. Min nuvarande tränare Ela Magnusson såg på och tyckte att jag åkte bra men trodde jag var en kille. När jag tog av mig hjälmen såg hon att jag var en tjej med pippilotter i håret.
Har du hållit på med andra sporter?
-- Ja, fotboll, men jag slutade när jag fick en boll i huvudet, säger 153 centimeter Lina.
I helgen är det varken bollar eller puckar.
Då ska isträningen, balett-träningen och styrketräningen -- hon lyfter skivstänger -- ge utslag i höga vackra hopp.