En folkfest och miljonindustri

På lördag går startskottet för världens största halvmaraton. Corren har varit i Göteborg och träffat arrangörerna bakom den gigantiska löparfesten.

Belöning. Tommy Bäckström visar att det är värt att springa i mål i Göteborgsvarvet.

Belöning. Tommy Bäckström visar att det är värt att springa i mål i Göteborgsvarvet.

Foto: Peter Jigerström

LÖPNING/GÖTEBORG2014-05-15 10:00

I kontorsrummen som sticker av från en lång, smal korridor i det innersta av friidrottens hus i Göteborg pågår febril aktivitet. Det är en dryg vecka kvar till Göteborgsvarvet när Corren hälsar på och nu ska allting ske samtidigt. Tio personer arbetar året runt för att halvmaran inte bara ska vara världens största 21-kilometerslopp, utan också världens bästa.

Under de sista dagarna fram till tävlingen förvandlas den enorma inomhusarenan till lager- och mässlokal. Kartonger med 1,1 miljoner muggar bildar vägg utmed löparbanan. Under ett skynke ligger 80 000 kexchoklad, lite längre bort står elva pallar med småkakor och två ton sportdryckspulver. Under tiden som vi visas runt lastas en oöverskådlig mängd tvättsvampar in med truck.

64 288 löpare ska tas om hand på bästa sätt.

– Jag vill påstå att Göteborgsvarvet börjar och slutar med funktionärskläderna, säger Tommy Bäckström och lyfter fram en låda. Han visar årets tröja som är lysande blå, med reklam på bröstet för nästa års evenemang.

– Jag lägger ordern i juni, får leveransen i februari och skickar direkt iväg på tryck. När det kommer tillbaka packar vi om och till slut kommer huvudfunktionärerna hit och hämtar. Det är deras uppgift att dela ut till sina respektive gäng. Totalt är vi 4 000 personer som jobbar under själva löparveckan.

Löptränare

Tommy själv hör till den heltidsanställda staben. Han är löptränare i grunden och har, förutom leveranserna, också hand om löparkvällarna som anordnas i Göteborgsvarvets regi runt om i landet. Men det är under resten av året. Den här veckan springer han mest mellan Slottsskogshallen och Friidrottens hus.

De båda arenorna ligger med ett mycket kort stenkasts mellanrum. I den äldre, Slottsskogshallen, lade Patrik Sjöberg grunden för sin karriär för många år sedan. Nu pryder han en stor svartvit bild på en av väggarna.

Hundratusentals broschyrer har lastats av i hallen. Om några dagar kommer ett gäng pensionärer för att packa allting i ordentliga påsar. De ska delas ut till varje löpare när de anländer.

En ny speditör knackar på och vill lasta av. Tommy har sprungit Göteborgsvarvet 18 gånger, får vi veta innan han rusar iväg för att hjälpa till med trucken. Rekordtiden är fina 73 minuter.

Räknar med rekord

Bland motionärerna står sig Tommys tid mycket bra. I tävlingsklassen skulle han vara nästan en kvart efter täten.

– Just det, i år räknar vi med rekord. Förhoppningsvis får vi en tid under 60 minuter för allra första gången, säger Bo Edsberger, tävlingsgeneralen själv.

Tillsammans med Mattias Grahn, loppets informationsansvarige, slår vi hos ned i restaurangen i Frölundaborg för att äta lunch.

De berättar om Varvets utveckling från starten 1980 och fram till i dag. Allt började med att Göteborgstrion Harry Ericksson, PO Eriksson och Hans Byström var och tittade på Stockholm maraton för 35 år sedan.

– De blev imponerade och tänkte att ett sådant arrangemang borde Göteborg också ha, berättar Bo. Det blev dock för långt med ett maraton så de nöjde sig med halva sträckan.

1 800 personer sprang det allra första loppet. Av dem är 70 stycken anmälda i år.

Kändisar

1984 hade arrangemanget draghjälp av flera kändisar.

– Ingo (Ingemar Johansson) var med och sprang, berättar Bo. Liksom börderna Herrey. Efteråt lyfte de med helikopter från Slottsskogsvallen. Utöver detta var Kjell-Olof Feldt kranskalle.

I slutet av årtiondet hade Göteborgsvarvet 30 000 anmälda. 1988 kunde Göteborgs friidrottsförbund bygga Friidrottens hus för intäkterna från loppet.

– I slutet av 90-talet tappade vi löpare, berättar Bo. Det fanns andra lopp i regionen som var större. Men ungefär vid den tiden fick vi ett skifte i personalen. Nytt folk kom in som började tänka mera långsiktigt. Bland annat gjorde vi om i start- och målområdet så att löpare som startar inte behövde trängas på samma plats som de som går i mål.

Störst i världen

I dag är Göteborgsvaret störst i världen. 2012 utsågs man till Sveriges bästa idrottsevenemang. Nästa mål är att bli "Europas bästa löparevenemang som bidrar till bättre hälsa och härlig stämning för löpare och publik". Senast 2021 vill Göteborgsvarvet vara ett evenemang i världsklass. Om fem år ska man ha 120 000 anmälningar.

Ett mycket noggrant och detaljerat arbete borgar för att visionerna kan bli verklighet.

– Tävling, hälsa, folkfest är våra ledord, säger Mattias.

Toppeliten bland världslöparna lockas till Göteborg av det fina arrangemanget. De serveras mat som de är vana vid hemifrån och de tas om hand av lokala löpare som hjälper dem att hitta och tar dem med på träningsrundor.

– Victor Kipchirchir från Kenya satte banrekordet 60,25 minuter för två år sedan. Han är en av dem som kan springa under timman i år, säger Mattias.

Hälsan främjans genom olika arrangemang. Bland annat en storsatsning i stadsdelen Gårdsten.

– Enligt statistiken är det inte så många från den delen av stan som anmäler sig till loppet, säger Bo Edsberger. Det bor många nysvenskar i området och de behöver ofta lite stöttning när det kommer till kost och motion. Vi ordnar löparkvällar för barn mellan 10 och 12 år. Och så har vi tränings- och informationsträffar för de vuxna. Det har funkat så bra att det inte längre är ett projekt utan en bestående verksamhet i Göteborgsvarvets regi. Det är vårt bidrag till folkhälsan och ett sätt att öka intresset för hälsa i samhället. Vi tjänar inga pengar på det, men vi sprider löparglädjen och det är huvudsaken.

Band längs hela banan

Folkfesten i sin tur, det sista ledordet, är förstås välplanerad men ger sig till stora delar av sig själv numera. Ett varmt välkomnande är en bra start och därför har arrangörerna hyrt in ett 15-tal tennisdomartorn som placeras ut vid kollektivtrafikens största knutpunkter. Nytt för i år här att de som sitter där inte bara ska hälsa glatt, utan också bidra med praktisk information.

Därtill är det fest fram till starten. De som köar vid ingångarna underhålls av stå upp-komiker och storbildsskärmar. Längs banan spelar band var 400:e meter.

All verksamhet mäts i siffror och när det kommer till själva loppet är statistiken lön för mödan. Förra året var 99 procent av deltagarna nöjda.

"Tomt efteråt"

Ännu väntar ett par bråda dygn för Mattias och Bo. Men om allt går enligt planerna så ska lördagen, veckans höjdpunkt, bli lugn för dem. Då ska allt flyta och de ska bara finnas till hands.

– Det är konstigt att jobba med något som har ett så tydligt avslut, säger Mattias. Det blir väldigt tomt efteråt.

Han och Bo ställer sig i startblocken intill alla lastpallar i friidrottens hus för en symbolisk bild.

De är redo. I går kväll gick starten för veckans första arrangemang; Stafettvarvet.

– Den stora tankern har rullat igång. Nu kan vi inte stoppa den, säger Mattias.

Hur känns det?

– Jättekul! Jag är stolt över vårt arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!