TV: Blackstenius stor hjälte för LFC

I andra matchen kom första målet för Stina Blackstenius. Det avgjorde för Linköpings FC i bortamötet med Djurgården.

22 april 2019 08:00

Hela 5–0 i allsvenska premiären mot Växjö – men annandsagsmötet på Stockholms stadion blev betydligt tuffare för guldjagande LFC. Det blev till slut seger med 3–2 (2–2) sedan nyförvärvet Stina Blackstenius avgjort i andra halvlek.

Första allsvenska fullträffen för Vadstenatjejen, som är tillbaka i Sverige efter några år i franska Montpellier. Så det var ett efterlängtat mål, både för henne och för laget. LFC var stundtals illa ute, Djurgården skapade en hel del och strax dessförinnan hade också Kosovare Asllani slagit årets sämsta straff redan i andra omgången.

LFC fick annars en drömstart.

Matchklockan hade bara gjort några varv när Stina Blackstenius i rätt läge spelade bollen vidare till Lina Hurtig som avslutade med ett skott intill ena stolpen. Gästerna var i överläge och skapade chanser för mer. Men ett par gånger om lyckades Djurgården rensa undan på mållinjen efter tilltrasslade situationer.

Problemet för LFC var att det samtidigt läckte åt andra hållet. Olivia Schough var den som var farligast och helt fri kunde också landslagsprofilen sätta kvitteringen. Emma Holmgren var överspelad den gången, men svarade annars för flera vassa ingripanden i LFC-målet.

Det dröjde inte heller länge förrän ledningen var återtagen, Lisa Lantz nådde högst på en hörna och Mimmi Larsson förpassade bollen över mållinjen. Nyförvärvets tredje fullträff för säsongen och en kanonöppning för formstarka anfallaren.

Tidigt i andra halvlek kom dock kvitteringen. Emma Holmgren klarade första skottet, men släppte retur och helt obevakad slog Mia Jalkerud till. Den ihåliga defensiven fortsatte att spela LFC spratt och Djurgården tilläts skapa för mycket för att det skulle vara godkänt.

Men efter Kosovare Asllanis straffmiss dök en ny chans upp – och Blackstenius placerade bollen snyggt intill bortre stolpen.

Mer än så blev det inte i solskenet.

En skön och viktig bortaseger för LFC, även om den spelmässiga insatsen lämnade en hel del i övrigt att önska.

I spelaren här ovanför kan du se hela matchen i repris.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten