Evelina är helt ny i kultur- och fritidsnämnden och tillträder som ordförande nu vid årsskiftet.
– En spännande utmaning, säger hon.
Stadshuset är en otroligt pampig byggnad för en som aldrig tidigare varit där. Högt i tak, stentrappor och gigantiska trädörrar in till de olika salarna. Här ska Evelina Alsén från årsskiftet vara ett av stadens kommunalråd på deltid och förutom den rollen leda kultur- och fritidsnämndens arbete.
– Det ska bli jätteroligt, jag ser verkligen fram emot att jobba med de frågor vi har att hantera.
Hon har inte suttit i nämnden tidigare, men tror inte att det ska påverka hennes möjligheter.
– Visst är det mycket att sätta sig in i, men jag ser inga problem med att jag är ny. Jag har ett stort intresse för de frågorna och jag blir dessutom kommunalråd. Jag ser det som en bra kombination. Sen har jag hållit på mycket med kultur innan och det blir ett område som är roligt att få återgå till.
Hennes egen erfarenhet från idrotts- och fritidslivet ligger några år tillbaka i tiden.
– Det var väl mer som barn när jag höll på med gymnastik, fotboll och gick i scouterna. Sedan var tävlingarna mellan skolorna i basket, innebandy och handboll väldigt roliga att delta i. Som vuxen har jag ägnat mycket tid åt partiets ungdomsförbund och föreningsliv inom djurrätt, miljö och en del lika rätt.
Är du en aktiv föreningsmänniska i dag?
– Inte just nu, nej. Det är väl den vanliga dåliga ursäkten, att jag helt enkelt inte har tid. Men jag skulle gärna vilja.
Vad har du arbetat med?
– Jag har läst till miljövetare och teori kring barn- och ungdomsteater och pluggat miljövetenskap, bland annat. Under studietiden arbetade jag som vårdbiträde samt ledare och biljett- och publikvärd inom kulturområdet, men har också arbetat partiinternt och sistatiden nu inom marknadsundersökningsbranschen.
Den stora utmaningen 2015 måste vara att nå målet att bli Sveriges bästa idrottsstad. Hur ser du på det arbetet?
– Jättespännande. För det första är det kul att vi kommit så långt som att vi är tvåa, det är inget dåligt resultat. Det måste man komma ihåg. Men självklart vill vi nå ett steg till.
Vad krävs, vad saknas för att nå det målet, vet man det?
– Det står en hel del i det svar man fått i rankingen och där är det bland annat idrottsyta som beskrivs, att vi saknar tillräckligt med hallar med fullstora planer. Nu arbetas det för fullt med det och vi har också gett uppdrag i den riktningen, bland annat om att man måste samarbeta bättre i nämnderna kring den frågan. Det är många nämnder som är inblandade; barn- och ungdom, bildning, kultur- och fritid, samhällsbyggnad och bygg & miljö.
Det du säger är att fallet med gymnastiksalen till skolan i Ullstämma, där den ena nämnden beslutade att bygga en mindre hall för att den inte ville betala en stor trots att behovet fanns, inte ska ske igen?
– Både politiker och tjänstemän är medvetna om att vi måste bli bättre på samordning för att täcka ett behov på ett bättre sätt. Historien med Ullstämma är något som återkommer ofta och vi är medvetna om vad som hände där. Nu har nämnder börjat med en gemensam lokalförsörjningsplan och det motverkar ju att liknande saker händer igen.
Kan du redan nu ge några löften om nya hallar, att de ska byggas?
– I uppdraget som den nya majoriteten gett så ingår att titta på prioriteringar av hallar, det är ett arbete som redan pågår. Man tittar på var det är mest strategiskt att bygga nytt, var de gör mest nytta. Budgeten sattes bara för några veckor sen och det finns en del förslag på var hallar skulle kunna ligga, men det är under utredning just nu.
När kan det komma ett beslut?
– Så snart som möjligt, för vi är naturligtvis väl medvetna om att behovet är stort.
Men om just bristen på idrottsyta, som ni kallar det, är avgörande för att Linköping ska nå målet att bli nummer ett i Sverige, hur ska man då klara det om man inte kan visa upp nya hallar under nästa år?
– Vi kommer fatta beslut om fler idrottshallar snarast vilket är tillräckligt utifrån rankingen och det är bara en av flera åtgärder för att nå målet. Vi kommer att fortsätta arbeta strukturerat och med satsningar på både bredd och elit utifrån ett lika rättsperspektiv.
En annan het fråga i kommunen är den nya simhallen, var den ska ligga. Vad är din syn i frågan?
– Vi från nya majoriteten har sagt att vi vill ha simhallen kvar där den ligger vid Tinnerbäcken.
Varför?
– Medborgardialogen stöder tydligt det alternativet. Dessutom har de remissvar vi fått visat att det är det bästa läget ur flera synpunkter. Samhällsrisken, säkerhetsfrågan är väldigt tydlig och avråder bestämt Stångebroalternativet på grund av flygrisken när vår flygplats ligger så nära. Det är en personintensiv verksamhet som dessutom påverkar trafiksituationen om det är flera evenemang samtidigt, i exempelvis Saab Arena.
När kan det slutgiltiga beslutet i den här frågan komma?
– Så snart som möjligt. Jag kan inte säga exakt, men så fort det är utrett färdigt.
Du nämnde i ditt tal på Idrottsgalan Topp 100 bland annat att det är viktigt att alla ska ha tillgång till idrott på ett enkelt sätt?
– Ja, till exempel via spontanidrottsplatser som är väldigt viktiga. Sen handlar det också om att väcka intresse för idrott, men tyvärr är inte föreningsliv lika utbrett i alla stadsdelar i Linköping och där kan nämnden hjälpa till en del.
– Idrott får heller inte bli en klassfråga där ekonomin styr. Alla, framförallt ungdomar, ska ha möjlighet att upptäcka glädjen och hälsoeffekten med en meningsfull fritid. Det är roligt att vara med i en förening och skapa sig ett starkt socialt nätverk, samtidigt som man får en bättre hälsa. Tillgängligheten handlar också om kön, könsidentitet och funktionell förmåga.
Hur ofta går du själv på idrott?
– Mindre än jag skulle vilja, tyvärr. Senast var jag på Nikegymnasternas jubileum. Det var fantastiskt, då kom jag ihåg precis hur roligt det var och tänktepå hur lyckliga barnen måste vara när de står där och vilket mod som krävs för att utföra programmen. Men annars skulle jag gärna gå på fler matcher, vi har många fantastiska verksamheter i den här staden.
Ingår det i ditt nya uppdrag?
– Nja, inte formellt, men det ligger i mitt uppdrag att ha kunskap om verksamheternas förutsättningar i kommunen. Jag tror även att det är viktigt att ha en god dialog med föreningslivet och visa mitt stöd.