Varningen: Här kan pandemi och lågkonjunktur slå hårt

Pandemin har slagit hårt mot de socioekonomiskt svaga områdena i Sverige. "Det är stor risk för ökade klyftor, med ännu färre barn och ungdomar som idrottar i dessa områden" säger Kristin Lönnqvist på RF-Sisu Östergötland.

ÖIF-chefen Kristin Lönnqvist varnar för pandemins effekter i de socioekonomiskt svaga områdena Skäggetorp, Ryd och Berga. Till vänster allaktivitetsområdet i Skäggetorp och till höger en ungdomsmatch mellan Hemgårdarna och Karle i Ryds inomhushall.

ÖIF-chefen Kristin Lönnqvist varnar för pandemins effekter i de socioekonomiskt svaga områdena Skäggetorp, Ryd och Berga. Till vänster allaktivitetsområdet i Skäggetorp och till höger en ungdomsmatch mellan Hemgårdarna och Karle i Ryds inomhushall.

Foto: Thomas Möller/Pierre Alexandersson/Peter Calén

Linköping2020-10-21 08:00

Distriktsidrottschef Lönnqvist pekar på ett stort problem och en stor risk för den lokala idrotten pandemihösten 2020.

Problemet: Ekonomin. Ju större ekonomi, desto större problem.

Risken: Ökade klyftor mellan stadsdelarna i antalet barn och ungdomar som idrottar.

– Föreningar med en stor andel av intäkterna kopplade till matcharrangemang, som LHC och LFC, har det tuffast just nu. Men även de som är beroende av större evenemang, som Vätternrundan, eller som har egna stora evenemang, som Linköpings IBK och Linköping Floorball Games, har det riktigt tufft.

Det behövs mer ekonomiskt stöd till idrotten, menar Kristin Lönnqvist.

– Vi har fått, men det behövs mer för att säkra att idrotten finns efter corona.

De stora ekonomiska stöden fördelas av Riksidrottsförbundet. RF-Sisu Östergötland har tilldelats ett regionalt stöd från vilket man under första halvåret fördelade 600 000 kronor till östgötska föreningar.

– Vi arbetar också för subventionerade anläggningar. Men i Linköping har hyrorna varit svåra att påverka, där har vi inte varit framgångsrika. Linköpings system med olika ansvar för olika nämnder har gjort det svårt. Däremot var Linköping snabbt med ett generellt bidrag från kultur- och fritidskontoret.

undefined
Kristin Lönnqvist, distriktschef i Östergötlands idrottsförbund.

Vid sidan av ekonomin ser Lönnqvist de största riskerna, ur idrottslig synvinkel, i de socioekonomiskt svaga områdena.

Redan innan pandemin slog till hade RF-Sisu och Linköpings kommun extra fokus på Berga, Ryd och Skäggetorp.

Ett fokus som nu blivit än viktigare.

– Vi ser i vår statistik att det är färre barn och ungdomar som idrottar i de områdena än i andra, säger Kristin Lönnqvist.

Ser ni sådana effekter av pandemin redan nu?

– Inte just nu, efter de prova-på-aktiviteter som vi, tillsammans med Linköpings kommun och de lokala föreningarna, anordnade under sommaren kom fler till idrottsföreningarna. Men på längre sikt, i en allmän lågkonjunktur med minskade kommunala bidrag och subventioner, så finns det en stor risk. Då kan klyftorna mellan stadsdelarna öka med ännu färre barn och ungdomar som idrottar i dessa områden. Det vore förödande.

Hur kan ni minska den risken?

– Genom att fortsätta jobba nära kommunerna och se till att förutsättningarna för idrott är de bästa tänkbara i de här områdena, framför allt på kvällar och helger, säger Lönnqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!